ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό πίεση η Γερμανία για να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη

Υπό πίεση η Γερμανία για να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη

Η Κριστίν Λαγκάρντ ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η Γερμανία, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της G20 τον επόμενο χρόνο, βρίσκεται υπό πίεση στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει περισσότερο στις συλλογικές προσπάθειες για την τόνωση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, αυξάνοντας τις δαπάνες της.

«Ορισμένες χώρες διαθέτουν δημοσιονομικά περιθώρια. Ανάμεσά τους, βρίσκονται αναμφίβολα ο Καναδάς, η Γερμανία, η Νότια Κορέα», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανοίγοντας τις εργασίες της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

«Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στη Γερμανία κατονομάζοντάς την», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ευρωπαϊκή πηγή, υπενθυμίζοντας ότι η γενική διευθύντρια μέχρι σήμερα αρκείτο να απευθύνει γενική έκκληση για την ενεργοποίηση του μοχλού των δημοσιονομικών δαπανών για την τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία θα επιβραδυνθεί στο 3,1% αυτή τη χρονιά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αυτή τη φορά έφθασε μέχρι του σημείου να σχολιάσει ότι η μείωση των φόρων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ δεν είναι αρκετή: «Ελπίζουμε ότι αυτή η μείωση περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων που εκμεταλλεύεται το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών που διαθέτει η Γερμανία», δήλωσε σε μία αποστροφή της.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τα πολύ χαμηλά επιτόκια στις αγορές δίνουν μία ευκαιρία «σε χώρες όπως η Γερμανία» για χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος στις αγορές «για την ανάπτυξη των υποδομών».

Σχετικές ειδήσεις