ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίστευτο: Νέο «χαράτσι» έως 50 ευρώ στις επικουρικές

Απίστευτο: Νέο «χαράτσι» έως 50 ευρώ στις επικουρικές
Μπορεί να φαντάζει εξοργιστικό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Οι ήδη πετσοκομμένες συντάξεις 250 χιλιάδων δικαιούχων θα μειωθούν έως και 50 ευρώ από τον Νοέμβριο.

Ουσιαστικά πρόκειται για τα αναδρομικά των περικοπών από τις επικουρικές Ιουνίου και Ιουλίου, τα οποία θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους, μέσω ελάχιστων δόσεων των 50 ευρώ.

Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν από τον Νοέμβριο και μετά σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με κάθε δόση να μην υπερβαίνει το 1/10 (10%) του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ και το 1/6 αν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

Το Yπουργείο Εργασίας διευθέτησε την εκκρεμότητα για την παρακράτηση των αναδρομικών με σχετική διάταξη την οποία συμπεριέλαβε – όπως αναμένονταν – στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία, το οποίο κατατέθηκε και ψηφίστηκε χθες (07/10).

Η επίμαχη διάταξη επεκτείνει και στον ιδιωτικό τομέα την πρόσφατη (από 25/7/2016) τροπολογία του αν. υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη για τα αναδρομικά των συντάξεων του Δημοσίου.

Ο νέος μηχανισμός είσπραξης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών θα χρησιμοποιηθεί για να εισπραχθούν τα ποσά που αναδρομικά πρέπει να επιστρέψουν οι συνταξιούχοι δικαιούχοι επικουρικών, οι τραπεζουπάλληλοι που εισπράττουν προσυνταξιοδοτικό και οι υψηλοσυνταξιούχοι που θα δουν την κύρια σύνταξή τους να κουρεύεται κατά το ποσό που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά.

Για να χρυσώσει το «χάπι» στους συνταξιούχους και προκειμένου να προλάβει αντιδράσεις που θα προέκυπταν μπροστά στα ATM και στα γκισέ των τραπεζών, το Υπουργείο Εργασίας ήδη αποστέλλει σημειώματα προς τους συνταξιούχους στα οποία αναφέρει πώς προέκυψε το νέο μειωμένο ποσό μετά τον επαναϋπολογισμό. Η αποστολή θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες αφού τα ΕΛΤΑ έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν 80.000 σημειώματα την ημέρα.

Σχετικές ειδήσεις