ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ανησυχία για τις αντιδράσεις κατά της παγκοσμιοποίησης

ΔΝΤ: Ανησυχία για τις αντιδράσεις κατά της παγκοσμιοποίησης

Οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες επέκριναν χθες από την Ουάσιγκτον την αυξανόμενη λαϊκιστική αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης και υποσχέθηκαν να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το εμπόριο και η οικονομική ολοκλήρωση θα ωφελούν περισσότερους ανθρώπους.

Στις δηλώσεις τους, κατά την έναρξη των φθινοπωρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, έδειξαν απογοητευμένοι από τους σταθερά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την έξαρση των δημόσιων αντιδράσεων για το ελεύθερο εμπόριο και άλλους πυλώνες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Οι σύνοδοι στην Ουάσιγκτον είναι οι πρώτες μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ και την εξασφάλιση από τον Ντόναλντ Τραμπ του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων ως υποψήφιου Προέδρου των ΗΠΑ, με μία εκστρατεία εναντίον των εμπορικών συμφωνιών της χώρας.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τις ελίτ τους. Δεν εμπιστεύονται τους οικονομικούς ηγέτες τους, δεν εμπιστεύονται ούτε τους πολιτικούς ηγέτες τους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στην Ουάσιγκτον. «Στη Βρετανία, όλες οι ελίτ είπαν στον κόσμο "μη ψηφίσεις υπέρ του Brexit", αλλά ο κόσμος ψήφισε», πρόσθεσε. Η Γερμανία, είπε, προσπαθεί να «κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη», παρά τον αυξανόμενο εθνικισμό και μία αποτυχία σε αυτό θα ήταν κακός οιωνός για την παγκόσμια οικονομική συνεργασία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό αύξησης του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, δηλώνοντας ότι θα ανέλθει μόλις στο 1,7% φέτος από 2,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Υπουργοί Οικονομικών της Λατινικής Αμερικής εξέφρασαν χθες ανησυχίες για το εντεινόμενο κλίμα προστατευτισμού σε αναπτυγμένες οικονομίες, το οποίο απειλεί να ακυρώσει εμπορικές συμφωνίες, όπως τη συμφωνία των 12 χωρών του Ειρηνικού, την οποία έχουν υπογράψει το Μεξικό, η Χιλή και το Περού. «Υπάρχουν τάσεις απομονωτισμού στην Ευρώπη και δυστυχώς και στις ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Αλφόνσο Πρατ - Γκάι σε πάνελ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να δώσει μία ευθεία απάντηση, όταν ρωτήθηκε για τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία, αν ο Τραμπ κερδίσει στις εκλογές τον Νοέμβριο και τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την επαναδιαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών και την καθιέρωση προστατευτικών εμπορικών δασμών. «Σημειώνω απλά ότι το εμπόριο ήταν κατά βάση μία μεγάλη μηχανή ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε αυτή τη μηχανή για να στηρίξουμε και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη», είπε η Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ διατήρησε αυτή την εβδομάδα αμετάβλητη την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο χαμηλό επίπεδο του 3,1% για φέτος και του 3,4% για το 2017, σημειώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία πήγε χειρότερα από το προβλεπόμενο, ενώ ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες τα πήγαν κάπως καλύτερα.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μάρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για την άσκηση πολιτικής γνωρίζουν τώρα καλύτερα την ανάγκη οι δράσεις τους «να ωφελήσουν μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού πιο άμεσα, χειροπιαστά και καθαρά, με διαφάνεια».

Σχετικές ειδήσεις