ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Κατρούγκαλος: Ναι, θα κόψουμε και άλλο το ΕΚΑΣ

Γ. Κατρούγκαλος: Ναι, θα κόψουμε και άλλο το ΕΚΑΣ

Ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχεται ότι η κυβέρνηση πρόκειται να μετατρέψει σε «φιλοδώρημα» τοΕΚΑΣ, αφού με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real news ανακοίνωσεότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα κάτω.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, το 2017 θα καταβληθεί προσπάθεια να μην υπάρξει μείωση στον αριθμό των δικαιούχων, αλλά η προβλεπόμενη από το μνημόνιο περικοπή της δαπάνης να προκύψει από αντίστοιχη αναπροσαρμογή της παροχής των σημερινών δικαιούχων, δηλαδή «για να μην χάσει κανείς το ΕΚΑΣ θα υπάρξει μια γενική αναπροσαρμογή του προς τα κάτω».

Πρακτικά, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοινώνει στους συνταξιούχους ότι θα πάρουν «ψίχουλα» για ΕΚΑΣ και τους «χρυσώνει» το χάπι των νέων περικοπών με τη λογική «σας δίνουμε ψίχουλα, αλλά τα δίνουμε σε όλους».

Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι πρόβλεψη του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017, αναφέρει ότι θα αφαιρεθούν 439 εκατ. ευρώ από την ετήσια δαπάνη του ΕΚΑΣ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που κόπηκε φέτος (230 εκατ. ευρώ) και προκάλεσε απώλεια εισοδήματος από 165.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο μεταξύ στην ίδια συνέντευξη και σε ένα ρεσιτάλ αισιοδοξίας, ο υπουργός υποσχέθηκε ότι αν υπάρξει ανάπτυξη 2,7% το 2017, τότε το 2018 οι νέες συντάξεις θα έχουν αυξήσεις, ενώ οι παλαιές θα αυξηθούν όταν η προσωπική διαφορά που ενσωματώνουν μηδενιστεί, λόγω της αύξησης των νέων συντάξεων.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν έναν ακόμη πολιτικό ελιγμό της κυβέρνησης. Ενώ στην πραγματικότητα το μόνο σίγουρο είναι η οριζόντια περικοπής του ΕΚΑΣ για όλους τους δικαιούχους, η κυβέρνηση προσπαθεί να «πουλήσει» την υπόσχεση για αυξήσεις στις συντάξεις από το 2018, εάν και εφόσον…

Σχετικές ειδήσεις