ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατέρρευσε η αγορά εργασίας: «Μαύρο» τοπίο με ανεργία και υποαπασχόληση

Κατέρρευσε η αγορά εργασίας: «Μαύρο» τοπίο με ανεργία και υποαπασχόληση

Λίγο πριν την πρεμιέρα της συζήτησης για τα εργασιακά στα οποία θα τεθεί επί τάπητος ζήτημα θέσπισης υποκατώτατου μισθού, δηλαδή στο 90% του κατώτατου μισθού και απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, η εικόνα στην αγορά εργασίας είναι ζοφερή.

«ΖΟΥΓΚΛΑ» ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΜΙΣΑ ΕΝΣΗΜΑ - ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Όπως φαίνεται η ανεργία «καλπάζει»: Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 σε σχέσι με πέρυσι, αυξήθηκαν κατά 1,5% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι και οι επιδοτούμενοι άνεργοι κατά 21.040 ή 16%.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ , οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν συνολικά στους 944.741 (Σεπτέμβριος 2016) . Αντίθετα , οι άνεργοι που είχαν εγγραφεί το Σεπτέμβριο του 2015 ανέρχονταν σε 930.393.

Την ίδια στιγμή, παρόλο που το σύστημα «Εργάνη» δείχνει αύξηση των θέσεων εργασίας, η ποιοτική ανάλυση δείχνει ότι πρόκειται για θέσεις μερικής απασχόλησης με μικρότερες απολαβές και προφανώς μισά ένσημα.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι χάνονται θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενώ το 61% των συμβάσεων που υπογράφτηκαν στον ιδιωτικό τομέα της κατά το Σεπτέμβριο του 2016 ήταν αυτής της μορφής μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Η ανεργία μάλιστα εξακολουθεί να μαστίζει τις νέες ηλικίες καθώς Από τις νέες προσλήψεις το Σεπτέμβριο, περισσότερες προσλήψεις έγιναν στην ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών (15.842 «καθαρές» προσλήψεις), ενώ χαμένη ήταν η ηλικιακή ομάδα των 15 -24 ετών.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να συζητηθεί υποκατώτατος μισθός, ο οποίος αν θεσπιστεί, θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τους μισθούς όλων των εργαζομένων.

Σχετικές ειδήσεις