ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμη να πατήσει νάρκες η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση

Έτοιμη να πατήσει νάρκες η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση

Με διαπίστωση της απόστασης και διαφωνίες ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές των Eλλήνων υπουργών με τους θεσμούς, αφού τόσο το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού - ειδικά για τα χρέη προς το Δημόσιο, όσο ο ακατάσχετος λογαρισμός και τα εργασιακά είναι από τα θέματα που χρειάζεται... χρόνος για να υπάρξει έστω προσέγγιση.

Eπώδυνες αλλαγές με διαπραγματευτικό χαρτί τη... νομιμότητα. Διαφωνίες, αποστάσεις, πολιτικός κραδασμός από το αφορολόγητο

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ θέτει, μεταξύ άλλων, και όρο για μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ ...αν θέλουμε να μπει στο πρόγραμμα.

Ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και ...ακόμη κι αν επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του προκαθορισμένου χρόνου, ο δρόμος φαίνεται πως είναι μακρύς.

Οι θεσμοί θα αναχωρήσουν την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, με προοπτική να επιστρέψουν το β’ δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Στις χθεσινές συζητήσεις συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Τον κύκλο των συναντήσεων άνοιξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ενώ οι επαφές συνεχίστηκαν μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ,) Φραντσέσκο Ντρούντι και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Νικόλα Τζαμαριόλι.

Ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το EWG στα τέλη Νοεμβρίου και πολιτική επικύρωση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε από την επόμενη ημέρα και μέχρι τα Χριστούγεννα να ξεκινήσει η συζήτηση και για το ζήτημα του χρέους.

Διαφωνούν για εξωδικαστικό συμβιβασμό και χρέη προς το Δημόσιο

Σημαντική απόσταση φαίνεται πως υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ειδικά για τα χρέη προς το Δημόσιο, δίχασε κυβέρνηση και θεσμούς καθώς δεν έχει καθοριστεί το σύστημα αξιολόγησης, που θα καθορίζει το ποιοι τελικώς θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Επιπλέον οι θεσμοί δεν συζητούν την ένταξη στη ρύθμιση για χρέη προς το Δημόσιο όπως οι φόροι υπέρ τρίτων (π.χ. ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών κλπ).

Δόθηκε ωστόσο περιθώριο για τα υπόλοιπα χρέη (π.χ. φόρο εισοδήματος κλπ), αρκεί το υπουργείο Οικονομικών να προετοιμάσει νέες προτάσεις ρύθμισης, όπως περισσότερες δόσεις.

Απόσταση και στον ακατάσχετο λογαριασμό

Διαφωνία φαίνεται να έχει προκύψει και για το θέμα του «ακατάσχετου λογαριασμού» τον οποίο η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο για να εξαπλωθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Κι αυτό γιατί χωρίς φυσικό χρήμα θα είναι πολύ δύσκολο να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες (προμηθευτές, έξοδα μισθοδοσίας λογαριασμούς ΔΕΚΟ ), οι μικρομεσαίες χρεωμένες επιχειρήσεις, ειδικά αν έχουν χρέη στις τράπεζες ή και στο δημόσιο.

Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 επιχειρήσεις επιβιώνουν έως τώρα λόγω της μεταχρονολόγησης των πληρωμών τους, όμως αν δέχονται πληρωμές με κάρτες τα ποσά που θα εισπράττονται θα μπαίνουν σε ένα τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε κατάσχεση από την εφορία ή απομείωση του από τις τράπεζες για αποπληρωμές δόσεων δανείων.

Γι αυτό και το υπουργείο προτείνει τη θέσπιση ενός έστω μερικώς ακατάσχετου λογαριασμού όπου το 50% του ποσού που θα συγκεντρώνει από ηλεκτρονικές συναλλαγές να είναι στην απόλυτη διάθεση του δικαιούχου χωρίς να κινδυνεύει από κάθε είδους κατασχέσεις.

Οι δανειστές, που δεν αποδέχονται καμιά πολιτική που ενθαρρύνει κακοπληρωτές, είχαν αντιδράσει από την αρχή στην ιδέα ενός τέτοιου λογαριασμού.

Πιέσεις και για μείωση του αφορολόγητου

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, φέρεται να θέτει θέμα μείωσης του ακατάσχετου λογαριασμού στα 5.000 ευρώ προκιεμένου να αυξηθεί η φορολογική βάση, και να συμβάλουν στα φορολογικά έσοδα και 2,5 εκ. πολίτες που σήμερα δεν φορολογούνται.

Η πρόταση έρχεται και από την Παγκόσμια Τράπεζα, που έχει συμβουλευτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, και στην τελική της πρόταση θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς οικογένεια, ακόμη και κάτω από 5.000 ευρώ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, μπορεί να εξοικονομηθεί το 0,5% του ΑΕΠ, από τις συνολικές δαπάνες για προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017.

Η ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας απαντά ότι το θέμα του αφορολόγητου έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται.

Τα σημερινά ραντεβού κυβέρνησης - Θεσμών

Τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν σήμερα σειρά στη διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη και θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη συνέχεια (12.00- 13.00) θα συζητηθούν θέματα της κοινωνικής πρόνοιας με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Σχετικές ειδήσεις