ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Απότομη μείωση των νέων δανείων τον Οκτώβριο

Κίνα: Απότομη μείωση των νέων δανείων τον Οκτώβριο

Οι χορηγήσεις νέων δανείων στην Κίνα μειώθηκαν απότομα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εξέλιξη που αποδίδεται από αναλυτές σε εποχικούς παράγοντες και τις κυβερνητικές προσπάθειες περιορισμού των χρηματοπιστωτικών κινδύνων.

Τα νέα δάνεια σε γιουάν μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 651,3 δισ. γιουάν (περίπου 95,78 δισ. δολάρια), σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας (PBOC) στην ιστοσελίδα της.

Η δραματική πτώση οφείλεται κυρίως στην αργία μίας εβδομάδας και τη χαλάρωση των τραπεζών προς τα τέλη του έτους, καθώς τα ανώτατα όρια δανεισμού τους εξαντλούνται, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg για την Ασία, Τομ Όρλικ, σε σημείωμά του, προσθέτοντας ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες να μειωθούν οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι αποτελούν έναν ακόμη λόγο.

Η ανάλυση των στοιχείων των νέων δανείων έδειξε ότι ο δανεισμός των νοικοκυριών συνέχισε να κυριαρχεί, επιταχυνόμενος στο 22,3% σε ετήσια βάση από 21,4% τον Σεπτέμβριο. Καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του αφορούσε στεγαστικά δάνεια, είναι πιθανόν να συνεχισθούν για λίγο οι ισχυρές πωλήσεις κατοικιών, παρά το ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί πιο επιθετικά για τον έλεγχο των τιμών τους, δήλωσε ο Όρλικ.

Οι αναλυτές αναμένουν τη σταδιακή μείωση των στεγαστικών δανείων, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τα περιοριστικά μέτρα για να επιβραδύνει την αγορά ακινήτων.

Σχετικές ειδήσεις