ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Το Δεκέμβριο ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

Ντάισελμπλουμ: Το Δεκέμβριο ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

Μετά τις δηλώσεις Ομπάμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup σπεύδει να το θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών αυξάνοντας την πίεση στη Γερμανία.

Στην ατζέντα των ερχόμενων Eurogroup βάζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υποστήριξε πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές διέρχονται το πιο παραγωγικό του στάδιο, γεγονός που ωθεί το όργανο να συζητήσει ένα ευρύ φάσμα μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους στο επόμενο Eurogroup, στις 5 Δεκεμβρίου.

«Τον Δεκέμβριο θα συζητήσουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και τι μπορεί να γίνει στο τέλος του προγράμματος», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας μάλιστα ότι υπάρχει αισιοδοξία.

«Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πολύ προσηλωμένη και εργάζεται πολύ πιο παραγωγικά σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας», επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέδριο στο Λονδίνο.

«Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να συζητήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να τα κάνουμε τώρα και τα επόμενα χρόνια μια σειρά μέτρων μπορεί να έχει συμφωνηθεί για το τέλος του προγράμματος».

Οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ έρχονται στον απόηχο της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής λιτότητας και λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι θέσεις αυτές είναι προφανές πως στριμώχνουν το Βερολίνο και την σκληρή πολιτική Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο γερμανικός Τύπος, επικαλούμενος Γερμανούς αξιωματούχους σπεύδει να υποβαθμίσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους τοποθετώντας τις όποιες αποφάσεις μετά το 2018.

Σχετικές ειδήσεις