ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα φορολογηθούν όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ

Πώς θα φορολογηθούν όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ

Τον τρόπο φορολόγησης όσων έχουν εισόδημα το φορολογικό έτος 2016 κάτω από 6.000 ευρώ, αλλά και το τι θα γίνει με τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Τι περιμένει όσους δηλώνουν πάνω από 23.000 - Μικρότερο αφορολόγητο, έξτρα εισφορά αλληλεγγύης

Σύμφωνα με αυτό:

Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται όσοι είχαν εισοδήματα κατά το φορολογικό έτος 2016 που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο απο 9.500 ευρώ, και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ή ατομική αγροτική δραστηριότητα.

Παγώνει για δύο ακόμη χρόνια η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που προβλεπόταν να ενεργοποιηθεί από την 1/1/2017.

Νέα ενιαία κλίμακα με αυξημένους συντελεστές

Ωστόσο φορολαίλαπα έρχεται για όσους παρουσιάσουν εισόδημα μεγαλύτερο των 23.000 ευρώ από μισθούς και αμοιβές με «μπλοκάκι».

Οι επιβαρύνσεις θα χτυπήσουν ταβάνι αφού θα φορολογηθούν αθροιστικά με τη νέα ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Η ετήσια έκπτωση φόρου για το εισόδημα από μισθούς θα είναι μειωμένη οι δε συντελεστές φόρου αυξημένοι. Ταυτόχρονα η νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα προκαλέσει αυξήσεις των επιβαρύνσεων.

Ειδικότερα με το νέο καθεστώς φορολόγησης που θα εφαρμοστεί από το 2017 για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2016, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, η ετήσια έκπτωση φόρου για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα είναι μειωμένη από τα 2.100 στα 1.900 ευρώ, για όσους φορολογουμένους δεν βαρύνονται με εξαρτώμενα τέκνα, στα 1950 ευρώ για όσους βαρύνονται με ένα εξαρτώμενο τέκνο και στα 2.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Η μείωση της έκπτωσης φόρου προκαλεί κούρεμα στο έμμεσο αφορολόγητο όριο από τα 9.545 στα 8.636 ευρώ για τους μη έχοντες τέκνα στα 8.863 για αυτούς που έχουν ενα παιδί και στα 9.090 ευρώ για αυτούς που έχουν δύο παιδιά.

Εξακολουθεί να μην προβλέπεται καμία έκπτωση για τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητεςστα οποία υπάγονται και τα εισοδήματα από τα «μπλοκάκια» σε περίπτωση που υπάρχει παράλληλη απασχόληση με μισθό.

Τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και από «μπλοκάκια» θα φορολογούνται αθροιστικά με ενιαία κλίμακα φορολόγησης.

Ο κατώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος ορίζεται στο 22% για ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.

Θα εφαρμοστεί νέα κλίμακα υπολογισμού ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις