ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατάσχουν ακόμα και το Δώρο Χριστουγέννων!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατάσχουν ακόμα και το Δώρο Χριστουγέννων!

Κάθε μέρα και μία δυσάρεστη... «έκπληξη» μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Τις τελευταίες ώρες, αναγνώστες ενημέρωσαν το Newsbomb.gr ότι πήγαν στην τράπεζα να εισπράξουν το δώρο των Χριστουγέννων, και αντί αυτού βρήκαν άδειο των τραπεζικό τους λογαριασμό!

ΔΩΡΟΝ... ΑΔΩΡΟΝ! ΜΗΝ ΑΠΟΡΗΣΕΤΕ ΕΑΝ Η ΕΦΟΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙ ΤΟΝ 13Ο ΜΙΣΘΟ

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Σοκαρισμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις οι Έλληνες φορολογούμενοι. Σε όσους δεν «έκοψαν» ακόμη τον 13ο μισθό, τους το «κόβει» η εφορία! Και αυτό γιατί, το δώρο των Χριστουγέννων, που πλέον λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, δεν είναι ακατάσχετο! Έτσι, όσοι χρωστούν στο Δημόσιο και είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, θα πρέπει να ξέρουν ότι το δώρο θεωρείται μισθός, άρα μπορεί να κατασχεθεί.

Στη μέγγενη των κατασχέσεων μπαίνουν κανονικά τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, αφού θεωρούνται μισθοί. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προσέξουν εάν οφείλουν χρήματα στο Κράτος. Θα πρέπει να ξέρουν ότι «προστατευμένα» είναι τα ποσά μισθοδοσίας μέχρι 1.250 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το υπόλοιπο ποσό που υπάρχει σε λογαριασμό μισθοδοσίας μπορεί να κατασχεθεί.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ένας εργαζόμενος που λαμβάνει μισθό 1.000 ευρώ, παίρνει τον ίδιο 13ο μισθό (1.000 ευρώ). Συνολικά μισθός και δώρο Χριστουγέννων είναι 2.000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 1.250 είναι ακατάσχετα, από εκεί και πέρα τα 750 ευρώ μπορεί η εφορία να τα κατασχέσει!

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Επιτρέπεται η κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας, προσωπικούς και κοινούς, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 1.250 ευρώ. Αυτό το όριο ήταν 1.500 ευρώ, αλλά στην πορεία μειώθηκε. Αφορά όμως έναν μόνο λογαριασμό σε μία τράπεζα, ο οποίος θα πρέπει να δηλωθεί στην εφορία για να προστατεύεται κάθε μήνα.

Σε ότι αφορά στους εργαζομένους, αν ο μισθός τους είναι 1.700 ευρώ, τότε μπορεί να κατάσχει η εφορία τα 450 ευρώ μηνιαίως. Για τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών υπάρχει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ αλλά από έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνει ο φορολογούμενος στο taxisnet.Χρειάζεται προσοχή σε αυτό το σημείο. Στις περιπτώσεις που μισθωτός έχει συγκεντρώσει στον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό από αποταμίευση του μισθού του ποσό που ξεπερνά τα 1.250 ευρώ τότε, παρά το γεγονός ότι η αποταμίευση προέρχεται από μισθούς, μπορεί το ποσό να κατασχεθεί.

Σχετικές ειδήσεις