ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» από Moody’s: Κίνδυνος στάσης πληρωμών στην Ελλάδα τον Ιούλιο

«Βόμβα» από Moody’s: Κίνδυνος στάσης πληρωμών στην Ελλάδα τον Ιούλιο

«Μαύρα μαντάτα» για την Ελλάδα από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Απαισιόδοξες προβλέψεις κάνει η Moody’s με αφορμή τις παροχές του πρωθυπουργού για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, σημειώνει ότι οι παροχές αναμένεται να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση 6,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι να μην πληρωθούν οι ομολογιούχοι το 2017.

Η Moody’s σημειώνει ότι η καθυστέρηση του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης αποτελεί πιστωτικά αρνητικό (credit negative).

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την παροχή ειδικού βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ σε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές προκαλεί αύξηση της ένταξης με τους πιστωτές», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το ΔΝΤ έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και θέλει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Επίσης αναφέρει ότι όσον αφορά στα εργασιακά υπάρχουν δυσκολίες στη συμφωνία με τους πιστωτές και μεγάλη «δυστοκία» για μεταρρυθμίσεις.

Σχετικές ειδήσεις