ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκες για ακίνητα... που κλείνουν σπίτια

Δίκες για ακίνητα... που κλείνουν σπίτια

Όταν οι διαφορές για τη μίσθωση ενός χώρου φτάνουν ενώπιον του δικαστηρίου θυμίζουν σκληρές αντιδικίες χωρισμένων με τα ποσά που επιδικάζονται συχνά να είναι εξαιρετικά υψηλά.

Τα ακριβά «διαζύγια» μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών

Μάχες δίνονται στα δικαστήρια ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές όχι μόνο για το ύψος ή την καθυστέρηση των ενοικίων.

Σωρεία αντιδικιών αφορούν αξιώσεις, καταγγελίες, αποζημιώσεις, φθορές. Η δικαστική πρακτική δείχνει ότι οι αντιδικίες είναι από τις ποιο σκληρές όπως των διαζυγίων ή της επιμέλειας των παιδιών αφού οι δυο πλευρές βγάζουν τα εσώψυχά τους ενώ παράλληλα διακυβεύονται σημαντικά οικονομικά μεγέθη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τους Εθνους μερικές από αυτές:

Απόφαση περιφερειακού πρωτοδικείου που δικαίωσε ιδιοκτήτρια ακινήτου «τιμωρώντας» δυο τράπεζες με υποχρέωση καταβολής 70.000 ευρώ εντόκως για αποθήκη που νοίκιασαν και αργότερα εγκατέλειψαν μονομερώς χωρίς να καταγγείλουν μονομερώς τη μισθωτική σχέση.

Σημαντικές αποζημιώσεις υποχρεώνεται να καταβάλει άλλη επιχείρηση σούπερ μάρκετ στην κεντρική Ελλάδα που παρακράτησε τον χώρο που νοίκιαζε καθώς κρίθηκε ότι οφείλει όχι μόνο τα συμφωνημένα ενοίκια αλλά και αρκετά μεγαλύτερα ποσά αφού στο μεταξύ ο ιδιοκτήτης θα μπορούσε να το είχε νοικιάσει.

Σε άλλη περίπτωση δικαστήριο τιμώρησε τον ενοικιαστή που κατά τη χρήση μονοκατοικίας έκανε σημαντικές φθορές.

Αποζημίωση μαμούθ

Τρελά κονδύλια άλλαξαν χέρια με αφορμή μισθωτήριο για δύο μεγάλα κτίρια σε κεντρικό σημείο της Αθήνας. Η συμφωνία προέβλεπε 20ετή μίσθωση για δύο πολυώροφες γειτονικές οικοδομές με αερα σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ μηνιαίο μισθωμα 72.00 ευρώ. Κατεβλήθη άμεσα το 1εκατ.. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι το ένα τμήμα των ακινήτων ανήκε σε ίδρυμα το οποίο εδωσε τη συγκατάθεσή του στην ενοικίαση. Ομως σύντομα διαπιστώθηκε πως αναμεσα στα επίμαχα κτίρια υπήρχε ένα μικρό παγωτατζίδικο ο ιδιοκτήτης του οποίου αρνήθηκε επανειλημμένα να συναινέσει στις εργασίες σε κοινόχρηστους χώρους για συνένωση των κτιρίων και έτσι η επένδυση κατέπεσε...

Η εταιρεία διεκδίκησε την επιστροφή όλων των ποσών που είχε καταβάλει και δικαιώθηκε μέχρι δεκάρας και μάλιστα εντόκως.

Καμπάνα για δόλια απόκρυψη

Πάνω από 40.000 ευρώ θα δώσει ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου που το διέθεσε χωρίς να είναι εφικτή η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Σχετικές ειδήσεις