ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: H ΕΚΤ Θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και το 2018

Bloomberg: H ΕΚΤ Θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και το 2018

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα εξετάσει τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων πριν από τα τέλη του 2017 και δεν θα το τερματίσει πριν προχωρήσει αρκετά το 2018, το νωρίτερο, σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Κανείς από τους αναλυτές δεν προβλέπει νέα μέτρα κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξάνεται, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων στην έρευνα του Bloomberg δήλωσαν ότι η επόμενη μεγάλη αλλαγή στην πολιτική νομισματικής στήριξης της ΕΚΤ θα ανακοινωθεί το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο.

Με τον δομικό πληθωρισμό να παραμένει υποτονικός, τα δύο τρίτα των αναλυτών εκτίμησαν ότι η επόμενη απόφαση της ΕΚΤ θα είναι να μειώσει το ποσό των μηνιαίων αγορών ομολόγων (σ.σ.: σήμερα είναι στα 80 δισ. ευρώ και από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο θα μειωθεί στα 60 δισ. ευρώ), αλλά να επεκτείνει τις αγορές και πέραν του Δεκεμβρίου 2017.

Σχεδόν το ένα πέμπτο των οικονομολόγων δήλωσαν ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα μειωθούν χωρίς να παραταθούν, ενώ μόνο το 4% αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα με το προγραμματισμένο ύψος μηνιαίων αγορών και μετά το 2017.

Σχετικές ειδήσεις