ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απεμπλοκή» στην αξιολόγηση με στημένες απειλές και εκβιασμούς

«Απεμπλοκή» στην αξιολόγηση με στημένες απειλές και εκβιασμούς

Μια τελευταία «συμβιβαστική» πρόταση για λύση στο αδιέξοδο της δεύτερης αξιολόγησης έχουν ετοιμάσει οι δανειστές στην οποία συμφωνούν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ και σήμερα θα τεθεί στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, για να τη συζητήσει...

ΤΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Εν τω μεταξύ στην ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως επικρατεί διχογνωμία σχετικά με το αν πρέπει να προχωρήσουν και να κλείσουν την αξιολόγηση με υποχωρήσεις μέχρι τις 20 Φερβουαρίου ή να αναβάλουν για το καλοκαίρι περιμένοντας καλύτερους όρους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, σε ομιλία του στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το Reuters. ανέφερε σχετικά οι διαπραγματεύσεις για το χρέος είναι καλύτερο να κλείσουν πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Υπάρχει ένας καλός λόγος να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο παρά να αναμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομκών επίσης, αναφέρουν πληροφορίες, θέλει να τελειώσει το συντομότερο η αξιολόγηση και το αν κάτι τέτοιο θα συμβεί θα κριθεί σήμερα από τις σημερινές συναντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη κλείσει οι συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου σήμερα στις Βρυξέλλες, με τους Τόμσεν (ΔΝΤ), Μοσχοβισί (Κομισιόν), Ρέγκλινγκ (ESM), Ντάισελμπλουμ (Eurogroup) και Κερέ (ΕΚΤ).

Η πρόταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημοσιονομικά μέτρα μέχρι ποσοστού 2% -αντί για 3,5%- του ΑΕΠ που θα ενεργοποιούνται αν η Ελλάδα αποτυγχάνει στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο τελευταίας συμφωνίας διάσωσης.

Μέχρι πρότινος οι δανειστές απαιτούσαν τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018, ενώ η συμβιβαστική πρόταση έχει βελτιώσεις από τις αρχικές τους θέσεις.

Ωστόσο, η «απόρρητη» επιστολή Τσακαλώτου μιλούσε για μέτρα μισού δισ. ευρώ, αλλά πλέον ο λογαριασμός έχει ανέβει στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε ότι για να κλείσει η «τρύπα» αρκούν τα υπερέσοδα από την υπερφορολόγηση και μια «υποσχετική» για διπλό «κόφτη» σε συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες και επιδόματα.

Η συμφωνία στη νέα πρόταση των δανειστών εξασφαλίζει την επιστροφή της τρόικας και τη συνομολόγηση μιας συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (τεχνικά κλιμάκια) πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Επιμονή για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων

Ωστόσο για την επίτευξη συμφωνίας οι δανειστές θα απαιτήσουν τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, όρος που από την αρχή δεν είχε γίνει αποδεκτός στην ελληνική πλευρά. «Η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» δήλωσε από τις Βρυξέλλες αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μετά το EuroWorking Group.

Το χθεσινό EuroWorking Group κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, παρόλο που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα. Υπενθυμίζεται πως το EuroWorking Group συνεδρίασε χωρίς τον αναπληρωτή Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, κάτι που ερμηνεύτηκε ως μήνυμα της ελληνικής Κυβέρνησης ότι αναζητά «πολιτική λύση» πέρα από τις τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Εάν ωστόσο δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω μια θετική έκβαση.

Σχετικές ειδήσεις