ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Αφορολόγητο και συντάξεις από το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι

Ντάισελμπλουμ: Αφορολόγητο και συντάξεις από το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι

Πιο κοντά έρχονται τα ζητούμενα των δανειστών από την Ελλάδα, μέσω σειράς εκθέσεων και επιστολών λίγο πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον όπου παρίσταται και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει επενδύσει σε αποφάσεις σχετικά με το χρέος και τα πλεονάσματα.

Μάλιστα με βάση επιστολή του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αν δεν πιαστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν νωρίτερα οι παρεβάσεις που αφορούν το αφορολόγητο και τις μειώσεις στις συντάξεις.

Η επιστολή Ντάισελμπλουμ αφορά τον απολογισμό του Eurogroup της 7ης Απριλίου με ημερομηνία 18 Απριλίου, αφορά τα πεπραγμένα και πρόκειται ουσιαστικά την τυπική καταγραφή τους.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως η Ελλάδα συμφώνησε να νομοθετήσει δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 1% του ΑΕΠ θα ισχύσει το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019.

Ακολούθως λέει πως συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να νομοθετήσει μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019, υπό τον όρο ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμοι στόχοι.

Το σχετικό σημείο του κειμένου που αφορά την Ελλάδα το οποίο αναρτήθηκε στο site του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Eurogroup

Σχετικές ειδήσεις