ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόλαφος» για την κυβέρνηση – Bloomberg: Δεν θα υπάρξει καλύτερη πρόταση για το ελληνικό χρέος

«Κόλαφος» για την κυβέρνηση – Bloomberg: Δεν θα υπάρξει καλύτερη πρόταση για το ελληνικό χρέος

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να προσδοκά κάτι καλύτερα από αυτό που της έχει ήδη προταθεί για το χρέος - δηλαδή επί της ουσίας τίποτα μέχρι να λήξει το μνημόνιο - σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο,ΤΙ ΠΗΡΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ 22ΑΣ ΜΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ – ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΤΙ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, δεν υπάρχει πιθανότητα οι δανειστές να δεσμευτούν για κάτι καλύτερο και αυτό μάλιστα μπορεί τελικά να επηρεάσει αρνητικά και την ποσοτική χαλάρωση.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις συνεχείς δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί «καθαρής λύσης» στο θέμα του χρέους.
«Δύσκολα θα παρουσιαστούν καλύτεροι όροι για την ελάφρυνση του χρέους», σημειώνεται στο δημοσίευμα σχετικά με το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Όπως σημειώνεται, η πρόταση της ευρωζώνης δεν βρίσκει σύμφωνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ζητά επιτακτικά την απομείωση του χρέους.

Την ίδια στιγμή, το χρέος κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ευρώπη.

Handelsblatt: Η πρόταση της Γαλλίας για το χρέος

Τη στιγμή, πάντως, που ο κ. Τσίπρας έστελνε μήνυμα για «εθνική συνεννόηση», η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκάλυπτε σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο οδηγεί σε μια πρώτη λύση για το ελληνικό χρέος.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα Ηλύσια Πεδία προτείνουν ως λύση τη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: «Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, η συγκεκριμένη πρόταση του Παρισιού δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια θέρμη από πλευράς Βερολίνου, το οποίο, διά του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι αποφασισμένο να συνεχίσει την τακτική του «σκληρού ροκ» απέναντι στη χώρα μας.

Κατά τα λοιπά, η Handelsblatt, υπογραμμίζει ότι το ΔΝΤ εμμένει στις προτάσεις του για το χρέος, με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΕ και ESM) να ζητούν από τον Πολ Τόμσεν να υπάρξει βελτίωση των προβλέψεων του Ταμείου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μην χαρακτηρίζεται επιτακτική η ανάγκη για άμεση ελάφρυνση του χρέους.

Die Welt: Σε δύσκολη θέση ο Σόιμπλε

Από την άλλη πλευρά, δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, όπως αυτό της Die Welt, επιμένουν πως η κατάσταση που σοβεί γύρω από το ελληνικό ζήτημα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο Βερολίνο, βάζοντας σε δύσκολη θέση τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Στον αγώνα της για ελάφρυνση του χρέους η Αθήνα», επισημαίνει η Welt στη διαδικτυακή της έκδοση, «έχει πλέον με το μέρος της και το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Γι' αυτό και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μη δημοφιλών αποφάσεων ακόμα και πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ναι μεν δεν ήταν παρών στην ημερίδα της Φραγκφούρτης, όμως διάφοροι ομιλητές απευθύνθηκαν σ' αυτόν και φάνηκε ξεκάθαρα ότι βρίσκεται όντως σε δύσκολη θέση».

Σχετικές ειδήσεις