ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση: «Θρίλερ» με το ΔΝΤ και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα

Διαπραγμάτευση: «Θρίλερ» με το ΔΝΤ και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα

Εκταμίευση δόσης | Ειδήσεις: Σε τουλάχιστον τέσσερα προαπαιτούμενα φαίνεται να «σκαλώνει» η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και μάλιστα με ευθύνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

ΜΕ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ταμείο ζητά επίμονα να εγκριθεί από ελληνικής πλευράς η νομική γνωμοδότηση, η οποία προβλέπει ότι δεν θα καταπέσουν σαν αντισυνταγματικές η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ή η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Και τούτο γιατί, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι πλέον γεγονός, ωστόσο το ΔΝΤ δεν έχει λάβει τη συγκεκριμένη νομική εγγύηση, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει δώσει τα στοιχεία στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για το τελικό ύψος των συντάξεων.

Παράλληλα, η απαίτηση του ΔΝΤ φαίνεται να προσκρούει στην ελληνική νομοθεσία και τούτο γιατί εκκρεμεί η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το εάν η προνομοθέτηση μέτρων είναι αντισυνταγματική ή μη.
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουνίου η Ολομέλεια του ΝΣΚ δεν έλαβε οριστική απόφαση, ενώ η μειοψηφία των δικαστών έκρινε πως η προνομοθέτηση των μέτρων είναι αντισυνταγματική.

Όσο για τα υπόλοιπα τρία προαπαιτούμενα, για τα οποία αντιδρά το Ταμείο, αυτά είναι τα εξής:

α. η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εξειδίκευση των λεπτομερειών που αφορούν στην απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές

β. η απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού και

γ. η παύση της δίωξης των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος έχει ήδη ασκήσει αναίρεση στην υπόθεσή τους, λόγω έλλειψης σαφούς αιτιολογίας και εσφαλμένης εφαρμογής των προβλεπόμενων ποινικών διατάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως η εκταμίευση της δόσης θα περάσει από τη βάσανο γραφειοκρατικών και νομικών καθυστερήσεων, με το ΔΝΤ να μην επιθυμεί με κανέναν τρόπο να διευκολύνει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα.

Σχετικές ειδήσεις