ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ: Θα χαθούν 21.000 θέσεις εργασίας από τα απανωτά «λουκέτα»

Σοκ: Θα χαθούν 21.000 θέσεις εργασίας από τα απανωτά «λουκέτα»

Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο εμπόριο, καθώς αναμένεται βροχή λουκέτων το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), το 38.1% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι τα στελέχη της κυβέρνησης «ευαγγελίζονται» την ανάπτυξη, το ποσοστό των επιχειρήσεων το οποίο εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε περικοπές θέσεων είναι υψηλό και μάλιστα είναι διπλάσιο από εκείνο το οποίο υπολογίζει ότι θα κάνει προσλήψεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, τα κύρια σημεία της έρευνας είναι:

Τα προβλήματα υπερχρέωσης παραμένουν στο «κόκκινο», τουλάχιστον για 1 στις 4 επιχειρήσεις. Κυρίως αφορούν σε χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, 26,2%).

Σταθερά υψηλό (23,8%) παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, παρά τις διάφορες ρυθμίσεις.

Το 26,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε κέρδη κάτω των 5.000 ευρώ στο 2016, ενώ το 24,6% κατέγραψε ζημίες. Κέρδη άνω των 10.000 ευρώ καταγράφει το 24,4%.

Μείωση της ζήτησης και των παραγγελιών καταγράφεται για το 56,2% και 57,6% των επιχειρήσεων αντίστοιχα.

Στον «πάτο» βρίσκεται και η επενδυτική εμπιστοσύνη, αφού μόνο το 4,2% των επιχειρήσεων προγραμματίζει να πραγματοποιήσει κάποια επένδυση στο επόμενο εξάμηνο.

Σχετικές ειδήσεις