ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση «σαρώνει» τα αποθεματικά του Δημοσίου – Τι θα γίνει σε Ταμεία, Φορείς και Δήμους

Η κυβέρνηση «σαρώνει» τα αποθεματικά του Δημοσίου – Τι θα γίνει σε Ταμεία, Φορείς και Δήμους

Επιχείρηση «σκούπα» στο ρευστό που διαθέτουν οι κρατικοί φορείς θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, προκειμένου να εμφανίσει πλεονάσματα, μαζεύοντας τα αποθεματικά με εσωτερικό δανεισμό, όπως έπραξε και τον Μάρτιο του 2015.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η επιχείρηση-σκούπα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν αφορά μόνον τους δήμους για τους οποίους έγινε η φασαρία των τελευταίων ημερών, αλλά η κυβέρνηση σαρώνει τα πάντα και ζητά από όλα τα υπουργεία να φροντίσουν για τη μεταφορά όλων των ταμειακών διαθεσίμων από ΝΠΔΔ, οργανισμούς και ασφαλιστικά ταμεία σε δύο λογαριασμούς της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η προθεσμία λήγει σήμερα 29 Σεπτεμβρίου και όσοι φορείς δεν το πράξουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και τη διακοπή κρατικής χρηματοδότησης!

Το θέμα στην επιφάνεια με αφορμή το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι μεγάλος αριθμός κρατικών οργανισμών και κυρίως δήμων δεν μετέφεραν τα λεφτά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά τα κράτησαν στις εμπορικές τράπεζες, με τις όποιες αποδόσεις δίνουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Έτσι είχαν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη ρευστότητα για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, έστω και με μικρή τοκοφόρο απόδοση.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Σχετικές ειδήσεις