ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Credit Suisse: Σενάρια για 40.000 απολύσεις

Credit Suisse: Σενάρια για 40.000 απολύσεις
AP

Συνεχίζεται η θύελλα που έχει ξεσπάσει στην Ελβετία με αφορμή την υποχρεωτική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για να σωθεί η πρώτη, με το θέμα να αποτελεί το αντικείμενο συνεχών συνεδριάσεων στο κοινοβούλιο της χώρας.

Το τεράστιο κόστος των κρατικών εγγυήσεων που απαιτούνται (109 δισ. ελβετικά φράγκα ή ευρώ), η προοπτική για έως 40.000 απολύσεις εργαζομένων και οι ευθύνες των εποπτικών και άλλων Αρχών που άφησαν την κατάσταση να φτάσει εκεί που έφτασε έχουν αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης πολιτικής διαμάχης. Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που πάνω από τους μισούς Ελβετούς εκφράζουν σκεπτικισμό για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενόψει μάλιστα και των ομοσπονδιακών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2023.

Η συμφωνία της συγχώνευσης πάντως δεν κινδυνεύει, καθώς η απόφαση δεν ελήφθη από τους βουλευτές με ψηφοφορία, αλλά από ειδική επιτροπή της χώρας περί χρηματοπιστωτικών υποθέσεων. Η κυβέρνηση στη Βέρνη έχει ήδη λάβει έγκριση από μια μικρή ομάδα ανώτερων νομοθετών, η οποία δικαιούται να ενεργεί εξ ονόματος του κοινοβουλίου σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.

Ανάμεσα στις συζητήσεις που έγιναν ήταν και αυτές που αφορούσαν τις ευθύνες που φέρουν στελέχη των τραπεζών και ιδιαίτερα της Credit Suisse, τα οποία οδήγησαν την κατάσταση εκεί που τελικά οδηγήθηκε.

Ο διχασμός σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται και από τις αποφάσεις των δύο χωριστών κοινοβουλευτικών σωμάτων της Ελβετίας. Η Ανω Βουλή του ελβετικού κοινοβουλίου προσέφερε συμβιβασμό στους συναδέλφους της στην Κάτω Βουλή, συμφωνώντας σε μια πιο αυστηρή στάση έναντι των τραπεζών ώστε να μπορέσουν να ισχύσουν οι κρατικές εγγυήσεις για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Το 46μελές Σώμα υιοθέτησε χθες τροπολογίες που είχε ζητήσει το άλλο Σώμα, με στόχο να προσαρμοστεί η νομοθεσία για να περιορίζονται οι κίνδυνοι που θέτουν οι συστημικές τράπεζες για τους φορολογουμένους.

Η Ανω Βουλή ψήφισε υπέρ των 109 δισεκατομμυρίων φράγκων σε εγγυήσεις, ενώ η Κάτω Βουλή τις απέρριψε και μάλιστα χθες για δεύτερη φορά. Η Ανω Βουλή καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους τραπεζικούς νόμους που απαιτούν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και περιορισμούς στα μπόνους.