ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για την τρίτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Αγώνας δρόμου για την τρίτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης
AP

Το αίτημα για την τρίτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης θα υποβληθεί έως τις εκλογές, διαβεβαιώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς γίνεται αγώνας δρόμου για να κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα ορόσημα, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επίδειξη προόδου σε 55 διαγωνισμούς.

Η χώρα μπαίνει τώρα στον «σκληρό πυρήνα» των προαπαιτουμένων, που γίνονται όλο και πιο δύσκολα, καθώς το κέντρο βάρους τους μετατοπίζεται από τις μεταρρυθμίσεις στα έργα. Ετσι, ο αρχικός στόχος για υποβολή του αιτήματος της 3ης δόσης έως το τέλος Απριλίου έχει πάρει αναβολή μέχρι τις εκλογές, όχι όμως αργότερα, καθώς ακολουθούν κι άλλα ορόσημα εξίσου δύσκολα και δεν είναι σκόπιμο να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη. Σημειώνεται ότι η δόση είναι 1,7 δισ. ευρώ και αφορά μόνο επιδοτήσεις. Μέχρι στιγμής η χώρα έχει εκταμιεύσει 11 δισ. σε επιδοτήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εν τω μεταξύ, στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης συνεχίζεται η ανοδική πορεία, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Συνολικά έχουν υποβληθεί 392 επενδυτικά σχέδια, ύψους 12,33 δισ. ευρώ, έναντι 381 επενδυτικών σχεδίων ύψους 12,12 δισ. ευρώ πριν από περίπου έναν μήνα. Από τα 12,33 δισ. ευρώ, 5,1 δισ. είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 4,11 δισ. κεφάλαια που έχουν διαθέσει οι συνεργαζόμενες τράπεζες και σε 3,12 δισ. ευρώ αντιστοιχεί η ίδια συμμετοχή των επενδυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο έως το τέλος Απριλίου.

Εχουν υπογραφεί 136 δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού 5,74 δισ. ευρώ, έναντι 106 δανειακών συμβάσεων, προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ πριν από έναν μήνα. Με άλλα λόγια, τον περασμένο μήνα υπογραφόταν περίπου μία νέα σύμβαση κάθε μέρα. Από τον προϋπολογισμό των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης καλύπτουν τα 2,34 δισ. ευρώ, τα κεφάλαια των τραπεζών τα 1,99 δισ. και τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών 1,41 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 392 επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί, οι 236 προέρχονται από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να διαμορφώνεται σε 2,75 δισ. ευρώ. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που υπεγράφησαν είναι 1,9% έναντι 1,8% πριν από ένα μήνα.