ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκλογές 2023: Τι «ψηφίζουν» οι οίκοι αξιολόγησης

Εκλογές 2023: Τι «ψηφίζουν» οι οίκοι αξιολόγησης

Το διακύβευμα των εκλογών για τους οίκους αξιολόγησης και τους διεθνείς αναλυτές είναι ουσιαστικά το εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει τη δημοσιονομική πορεία και τη μεταρρυθμιστική πολιτική που έχει σήμερα. Αυτό το ερώτημα απευθύνει στην πραγματικότητα η κάλπη, θεωρούν, εκτιμώντας πως το πιθανότερο είναι αυτό να απαντηθεί στον δεύτερο γύρο του Ιουλίου.

Αλλωστε οι οίκοι αξιολόγησης το έχουν θέσει ξεκάθαρα. Βασικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας είναι η διατήρηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, συνεπώς το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μια ασταθή κυβέρνηση.

Η S&P, για παράδειγμα, στην πρόσφατη έκθεσή της για την Ελλάδα όπου και προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών της σε θετικές, διατηρώντας την αξιολόγηση στο «ΒΒ+», μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική –και θεωρείται ευρέως πως θα είναι ο πρώτος οίκος που θα δηλώσει στην Ελλάδα το ορόσημο του investment grade–, τόνισε το εξής:

«Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα εντός των επόμενων 12 μηνών εφόσον διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ η αναβάθμιση θα εξαρτηθεί και από τη διατήρηση των δομικών μεταρρυθμίσεων από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εθνικές εκλογές, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Ανάλογα είναι και τα κριτήρια της Fitch. Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση είναι «η σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, η βελτίωση μεσοπρόθεσμα της αναπτυξιακής δυναμικής και των οικονομικών επιδόσεων, για παράδειγμα, λόγω της υψηλότερης επενδυτικής δυναμικής ή και της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», όπως εξηγούν οι αναλυτές της.

Η Allianz Research προειδοποίησε πως ακόμη και μια μέτρια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα επιβαρύνει τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε επίσης να καθυστερήσει τον στόχο που έχει τεθεί για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του 2023, δεδομένου ότι η πολιτική και δημοσιονομική δυναμική της χώρας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης. Συνεπώς, για την ίδια, οι εκλογές είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τις οικονομικές προοπτικές και τη συνέχιση των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε κάλλιστα να καθορίσει εάν η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί φέτος, με ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο να αναμένεται να εμποδίσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», σημειώνει από την πλευρά της και η Société Générale.

Πάντως, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι πως το τελικό αποτέλεσμα της (δεύτερης) κάλπης θα είναι τέτοιο που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της τρέχουσας δυναμικής της οικονομίας. Εκτιμούν πως τόσο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας όσο και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για την επόμενη κυβέρνηση να μην αλλάξει την τροχιά της οικονομικής πορείας της χώρας.