ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταδιακή αλλαγή των τεκμηρίων διαβίωσης από την 1η Ιανουαρίου 2025

Σταδιακή αλλαγή των τεκμηρίων διαβίωσης από την 1η Ιανουαρίου 2025
Pixabay

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σενάρια για αλλαγές στον τρόπο κάλυψής των τεκμηρίων με στόχο τη διόρθωση στρεβλώσεων.

To σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει αναπροσαρμογή και εξορθολογισμό του συστήματος τεκμηρίων κατόπιν της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η μείωση θα αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025 μέχρι το 2027. Προϋπόθεση για να ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των τεκμηρίων αποτελεί η υποχρεωτική εφαρμογή του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Στόχος, ο εντοπισμός των αδήλωτων εισοδημάτων που σήμερα πιάνονται από τα τεκμήρια και για το 2022 υπολογίζονται σε περίπου 5,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τη διαφορά των εισοδημάτων που δηλώθηκαν (αφορά κυρίως εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ) και των εισοδημάτων που υπολογίζει η Εφορία βάσει των τεκμηρίων.

Ωστόσο, παραπάνω φόρους, λόγω τεκμηρίων καλούνται να πληρώσουν και φορολογούμενοι που όντως έχουν χαμηλά εισοδήματα, όπως χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Συνεπώς αυτό που θα έχει ως βασικό άξονα το σχέδιο που βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο είναι η διόρθωση του συστήματος ώστε να μην αδικούνται από τα τεκμήρια οι φορολογούμενοι οι οποίοι όντως έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές ώστε να μην αδικούνται όσοι πραγματικά δεν έχουν εισοδήματα από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι «κρύβονται» κάτω από το ετήσιο όριο εισοδημάτων των 10.000 ευρώ. Και το γεγονός ότι 7 στους 10 δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ είναι ο λόγος που διατηρεί την ύπαρξη των τεκμηρίων, ώστε να υπάρχει πρόσθετος φόρος από τον υπολογισμό της Εφορίας.

Υπάρχουν όμως μισθωτοί και συνταξιούχοι, κυρίως με χαμηλά εισοδήματα, που πληρώνουν έξτρα φόρους λόγω τεκμηρίων επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στρεβλώσεις όπως ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων κληρονομιάς ή δωρεών, σε σχέση με τη λήξη του φορολογικού έτους, ώστε η εφορία να έχει πλήρη εικόνα για τα πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση.