ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το δολάριο στον… θρόνο του – Συνεχίζεται το ράλι

Το δολάριο στον… θρόνο του – Συνεχίζεται το ράλι

Στο υψηλότερο επίπεδο του έτους αναρριχήθηκε το δολάριο, με το δείκτη Bloomberg Dollar Spot να σημειώνει άνοδο έως και 0,2%. Η τελευταία άνοδος του δολαρίου οφείλεται στην πίεση που δέχεται η αγορά κρατικών ομολόγων.

Αυτό σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ επιβάρυνε όλα τα κύρια νομίσματα, με το γεν να διολισθαίνει στο 150 ανά δολάριο και το νόμισμα της Αυστραλίας να πέφτει στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου έτους.

Τα hedge funds στοιχηματίζουν ότι το δολάριο θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και σημειώνουν πως δεν είναι τυχαίο που το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες σύμφωνα με στοιχεία από την Commodity Futures Trading Commission.

«Τίποτα ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει για το αμερικανικό νόμισμα, έγραψε σε σημείωμα ο Win Thin, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής νομισμάτων της Brothers Harriman & Co.

«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για να σταματήσει η ανοδική τάση του δολαρίου», προσέθεσε. Eν τω μεταξύ το πετρέλαιο υποχωρεί λόγω της ανόδου του δολαρίου, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί τα μισά σχεδόν κέρδη που έχει καταγράψει χθες Τετάρτη, στον απόηχο της δήλωσης από το Ισραήλ, ότι προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Γάζα. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent έπεσε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 2,3% την Τετάρτη.

«Οποιοδήποτε ράλι βασίζεται σε γεωπολιτικούς κινδύνους βασίζεται στην άμμο», δήλωσε ο Keshav Lohiya, ιδρυτής της συμβούλου Oilytics. «Οι μακροοικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται και ασκούν αυξανόμενη πίεση στις αγορές πετρελαίου», προσέθεσε. Πέρα από τη Μέση Ανατολή, τα αποθέματα σε εθνικό επίπεδο των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,37 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Τα αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα, κέντρο αποθήκευσης αυξήθηκαν κατά 213.000 βαρέλια. Οι αγορές φυσικού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο βλέπουν επίσης πτώση στις τιμές, καθώς τα κέρδη από την παραγωγή καυσίμων όπως η βενζίνη πέφτουν ενόψει της χειμερινής περιόδου.