ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ήρθε η ώρα να σορτάρετε τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ήρθε η ώρα να σορτάρετε τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η καταθετική βάση των τραπεζών είναι πιθανό να μειωθεί και τα καθαρά έσοδα από τόκους να φτάνουν στην κορύφωσή τους, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της JP Morgan.

Μετά από μια ισχυρή απόδοση που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές φέτος, οι επενδυτές θα πρέπει τώρα να στοιχηματίσουν στην πτώση του κλάδου, καθώς η άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της JP Morgan Chase & Co.

Οποιαδήποτε πτώση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ή μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επόμενο έτος, θα μειώσει την κερδοφορία των τραπεζών, υποστήριξαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές στρατηγικής με επικεφαλής τον Mislav Matejka. Οι τράπεζες είναι επίσης ευάλωτες σε οποιαδήποτε σημάδια ύφεσης στην περιοχή, όπως επισημαίνει η JPMorgan και συμβουλεύει τους επενδυτές να ανοίξουν θέσεις short στον κλάδο. Μάλιστα για τους παραπάνω λόγους υποβαθμίζει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο σε «underweight» από «neutral».

«Οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποφέρουν εάν οι οικονομίες εισέλθουν σε ύφεση και εάν τα spreads διευρυνθούν», επεσήμανε η JP Morgan. Οι πιστωτικοί κίνδυνοι φαίνεται πιθανό να ενταθούν, ιδιαίτερα για τους δανειστές που εκτίθενται σε εταιρείες υψηλής απόδοσης, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα, καθώς οι ανάγκες αναχρηματοδότησης αναμένεται να αυξηθούν από το επόμενο έτος.

Ο δείκτης Stoxx 600 Banks έχεθ αυξηθεί 8% φέτος. Από τον Σεπτέμβριο του 2020, οι τράπεζες έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 60%, ένα ράλι που οφείλεται στην απότομη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων τα τελευταία τρία χρόνια. Ωστόσο, τα επιτόκια μπορεί να έχουν αρχίσει να εξασθενούν, με την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα να μην προχωρά σε άνοδο για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο.

Η καταθετική βάση των τραπεζών είναι πιθανό να μειωθεί και τα καθαρά έσοδα από τόκους να φτάνουν στην κορύφωσή τους, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της JP Morgan. Όσον αφορά τα μερίσματα και τις εξαγορές που έχουν προσελκύσει επενδυτές, αυτά είναι ήδη «όσο καλά γίνονται», ενώ οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τον πρόσθετο κίνδυνο τιμωρητικών φόρων που συζητείται σε ορισμένες χώρες.

Αναφορικά με τα κέρδη τρίτου τριμήνου των τραπεζών, η JPMorgan τα χαρακτηρίζει ανάμεικτα μέχρι στιγμής. «Μετά από μια μακρά σειρά ισχυρών αποτελεσμάτων, φαίνεται ότι τα κέρδη αρχίζουν να πιέζονται», ανέφεραν.