ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρεμιέρα σήμερα για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτων - Πώς λειτουργεί

Πρεμιέρα σήμερα για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτων - Πώς λειτουργεί

Η νέα πλατφόρμα  απευθύνεται αποκλειστικά σε συμβολαιογράφους και αφορά μόνο σε αγαραπωλησίες μεταξύ φυσικών προσώπων και για το 42% της χώρας όπου λειτουργεί πλήρως το Κτηματολόγιο

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτων μέσω του οποίου οι αγοροπωλησίες θα διεκπεραιώνονται μέσα σε 24 ώρες.

Η νέα πλατφόρμα akinita.gov.gr απευθύνεται αποκλειστικά σε συμβολαιογράφους και αφορά μόνο σε αγαραπωλησίες μεταξύ φυσικών προσώπων και για το 42% της χώρας όπου λειτουργεί πλήρως το Κτηματολόγιο. Ωστόσο ερωτήματα προκαλεί ότι επιλέχθηκε η δημιουργία νέας πλατφόρμας κι όχι η ήδη υπάρχουσα στην οποία υποβάλλουν ψηφιακά συμβόλαια οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι πλέον πρέπει να επιλέγουν ποιο θα χρησιμοποιήσουν.

Εκτός των άλλων η σημερινή πρεμιέρα γίνεται στη σκιά της αποχής συμβολαιογράφων και δικηγόρων.

Πώς λειτουργεί

Ο συμβολαιογράφος καταχωρεί τα ΑΦΜ πωλητή και αγοραστή, εν συνεχεία αποστέλλεται ειδοποίηση στους δύο να εισέλθουν με τους κωδικούς taxisnet και να δώσουν τη συναίνεσή τους.

Ο συμβολαιογράφος αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μέσω ειδικού λογισμικού ο συμβολαιογράφος συντάσσει το συμβόλαιο και το «ανεβάζει» οπότε και κοινοποιειται αυτόμα το έντυπο οφειλής. Μόλις πληρωθεί τότε το έγγραφο προωθείται για νομικό έλεγχο.

Το συμβόλαιο ελέγχεται μέσω αυτοματισμών ώστε να εντοπιστούν τυχόν λάθη, αλλά και από νομικούς ή συνεργαζόμενους με το Κτηματολόγιο. Ωστόσο αυτή την περίοδο τον νομικό έλεγχο λόγω της αποχής των δικηγόρων τον κάνουν οι υπάλληλοι του Κτηατολογίου, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει εμπόδια στην γρήγορη κι εντός 24ωρου διεκπαιρέωση.