ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση 35% στην παραγωγή οίνου - Ο χαμηλότερος όγκος όλων των εποχών

Πτώση 35% στην παραγωγή οίνου - Ο χαμηλότερος όγκος όλων των εποχών

Ο χαμηλότερος όγκος όλων των εποχών καταγράφηκε φέτος στην παραγωγή οίνου υποχωρώντας κατά 35% σε σχέση με πέρυσι

Μειωμένη κατά 35,14% τη σεζόν 2023/2024, σε σύγκριση με την παραγωγή 2022/2023 (2.126.844 hl), εμφανίστηκε η παραγωγή οίνου στη χώρα μας καθώς έκλεισε στα 1.379.433 hl. Πρόκειται για την επίσημη ενημέρωση του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο όγκος της σεζόν είναι ο χαμηλότερος όλων των εποχών.

Η πρόβλεψη οινοπαραγωγής που κατατέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 (1.598.344 hl), εμφάνιζε και αυτή ιδιαίτερα σημαντική πτώση, της τάξης του 24,8%. Μειωμένη επίσης κατά 40,2% εμφανίζεται η ελληνική οινοπαραγωγή σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας.

Η πτώση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στα καιρικά φαινόμενα της περασμένης άνοιξης και του καλοκαιριού (συνεχείς βροχοπτώσεις, διαδοχικοί καύσωνες Ιουλίου) και στις ασθένειες (περονόσπορος) και τις ζημιές που προηγήθηκαν εξαιτίας τους.

Αναλυτικά οι διακυμάνσεις ανά κατηγορία:

  • Οίνοι με ΠΟΠ -13,73%
  • Οίνοι με ΠΓΕ -19,57%
  • Ποικιλιακοί Οίνοι +6,25%
  • Οίνοι χωρίς ΓΕ -50,8%
  • Άλλοι Οίνοι -50%.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, η μείωση οφείλεται κυρίως στην μείωση της παραγωγής σε μεγάλες αμπελουργικές περιοχές με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης σε απόλυτα και σχετικά μεγέθη, να αφορά οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη.

Επί του συνόλου της οινοπαραγωγής το μερίδιο των οίνων με ΠΟΠ ανέρχεται σε 9,97% (137.504 hl), των οίνων με ΠΓΕ σε 27,03% (372.859 hl), των ποικιλιακών οίνων σε 17,48% (241.112 hl), των οίνων χωρίς ΓΕ σε 45,33% (625.288 hl) και των άλλων οίνων σε 0%, ποσοστά που υποδηλώνουν την κατά το ήμισυ παραγωγή οίνων για μαζική κατανάλωση, έναντι της παραγωγής οίνων με Γεωγραφική Ένδειξη. Το γεγονός αυτό αποτελεί στοιχείο για προβληματισμό, αφού στις αντίστοιχες οινοπαραγωγές χώρες της ΕΕ, οι οίνοι με ΓΕ αντιπροσωπεύουν ποσοστά πολλές φορές άνω του 80%.

Στο σύνολο της οινοπαραγωγής οι λευκοί οίνοι αντιπροσωπεύουν το 59,66% (822.970 hl), ενώ οι ερυθροί και οι ερυθρωποί το 40,34% (344.319 hl).