ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ζακ Ντελόρ λέει στη Βρετανία να φύγει από την ΕΕ

Ο Ζακ Ντελόρ λέει στη Βρετανία να φύγει από την ΕΕ

Αποχώρηση και μια άλλη μορφή συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει ο Ζακ Ντελόρ στη Βρετανία, που είναι αντίθετη με μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτίμησε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» πως «οι Βρετανοί ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά τους συμφέροντα, για τίποτε περισσότερο. Θα μπορούσε να τους προταθεί μια άλλη μορφή συνεργασίας».

Σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, η Βρετανία θα παραμείνει ωστόσο «ένας προνομιακός εταίρος», επέμεινε ο Ντελόρ. «Η Βρετανία είναι σημαντική σε στρατηγικό και οικονομικό επίπεδο, όπως είναι επίσης άλλες χώρες», όπως η Ινδία και η Κίνα, υπογράμμισε.

Ως δυνατότητες συνεργασίας με τη Βρετανία, ο Ντελόρ επικαλείται «μια μορφή όπως αυτή του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου» ή «μια συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που δέχεται τις πιέσεις των «ευρωσκεπτικιστών» του συντηρητικού του κόμματος, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι στηρίζει την ιδιότητα μέλους στην ΕΕ της Βρετανίας, αλλά ότι επιθυμεί μια νέα συμφωνία που να περιέχει μια διαδικασία μη συμμετοχής στα βασικά προβλήματα.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι προειδοποίησε ότι αυτές οι απόπειρες ανάκτησης εξουσιών με βάρος της Ευρώπης μπορεί να θέσουν την ΕΕ σε κίνδυνο, μιλώντας στην εφημερίδα «Guardian».

Μάλιστα είπε ότι μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν σαν «ένας φίλος να φεύγει στην έρημο».