ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Visa Europe: Αυξημένες οι συναλλαγές με κάρτες το 2014

Visa Europe: Αυξημένες οι συναλλαγές με κάρτες το 2014

Αύξηση 6,9% παρουσίασαν οι συναλλαγές με κάρτες Visa το 2014 στη χώρα μας με την ώθηση να τη δίνουν κατά κύριο λόγο οι χρεωστικές κάρτες, τις οποίες, πάντως, οι Έλληνες καταναλωτές χρησιμοποιούν λιγότερο σε σχέση με τις πιστωτικές, αντίθετα με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη.

Του Δημήτρη Μαλλά

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου ο γενικός διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, Νίκος Καμπανόπουλος, πρόκειται για την πρώτη χρονιά μετά το 2009 που υπάρχει άνοδος των συναλλαγών με κάρτες, ενώ δήλωσε αισιόδοξος και για το 2015.

Το 2014 η αξία των συναλλαγών με κάρτες Visa ανήλθε στα 3,73 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,14 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν μέσω χρεωστικών καρτών (αύξηση 17,1%) και 2,33 δισ. ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών Visa (αύξηση 2,7%). Η ετήσια δαπάνη με εταιρικές κάρτες ανήλθε στα 258 εκατ. ευρώ (αύξηση 5,1%).

Ο συνολικός αριθμός των καρτών Visa στην Ελλάδα ήταν στο τέλος του 2014 στα 6,6 εκατ., μειωμένος περίπου 1 εκατ. κάρτες σε σχέση με το 2013 κάτι που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις συγχωνεύσεις των τραπεζών που είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί καταναλωτές να βρεθούν με πολλαπλές κάρτες τις οποίες και δεν χρειάζονταν.

Σε επίπεδο αριθμού συναλλαγών, το 2014 παρατηρήθηκε μία αύξηση 30% στον αριθμό των συναλλαγών ανά κάρτα. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις χρεωστικές κάρτες καθώς ήταν της τάξεως του 61% με το μέσο όρο συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα να διαμορφώνεται στις 4 για το σύνολο της χρονιάς. Ο μέσος όρος των συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα ήταν στις 23 με την αύξηση να είναι στο 11%.

Όσον αφορά στη χρήση καρτών Visa για συναλλαγές στο διαδίκτυο, η συνολική δαπάνη ξεπέρασε τα 700 εκατ. ευρώ (αύξηση +20%) και πλέον για κάθε 5 ευρώ δαπάνης με κάρτες Visa το 1 ευρώ αφορά online συναλλαγές.

Σχετικές ειδήσεις