ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Έτοιμα να βγουν στον πλειστηριασμό 50.000 ακίνητα

Έτοιμα να βγουν στον πλειστηριασμό 50.000 ακίνητα

Πολυτελή, επαγγελµατικά και οικιστικά ακίνητα που φθάνουν τα 50.000 και αποτελούν ενέχυρα σε «κόκκινα» δάνεια ετοιµάζονται να βγάλουν σταδιακά σε πλειστηριασµό οι ελληνικές τράπεζες και ήδη έχουν δώσει εντολή σε εταιρείες εκτίµησης ακινήτων να τα αποτιµήσουν έως το τέλος του 2017.

Οι τράπεζες έδωσαν εντολή για την αποτίμησή τους - Φόβοι για «κραχ» στην κτηματαγορά

Εχει δοθεί προτεραιότητα σε 1.000 ακίνητα- φιλέτα που βρίσκονται σε κεντρικά σηµεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε δηµοφιλείς προορισµούς της χώρας, τα οποία µέχρι πρότινος αποτελούσαν την έδρα εµπορικών επιχειρήσεων ή την κατοικία επιφανών επιχειρηµατιών.

Μέχρι σήµερα σύµφωνα µε πληροφορίες της Realnews, έχουν εκτιµηθεί κάποιες εκατοντάδες ακίνητα, ανάµεσά τους πολυτελή γραφεία, καταστήµατα σε εµπορικά κέντρα, µικρές ξενοδοχειακές µονάδες, αλλά και πολυτελείς (luxury) κατοικίες σε ακριβά προάστια, ενώ οι εκτιµητές συνεχίζουν µε πυρετώδεις ρυθµούς να παραλαµβάνουν από τις τράπεζες τους «φακέλους» ακινήτων που σχετίζονται µε τα «κόκκινα» δάνεια.

Τα περισσότερα ακίνητα βρίσκονται στην Αττική, κυρίως σε ακριβές παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ τα επαγγελµατικά ακίνητα ως επί το πλείστον είναι στο Κολωνάκι και στο κέντρο της Αθήνας, γύρω από το Σύνταγµα και στην περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η εντολή των τραπεζών για την εκτίµηση 50.000 ακινήτων συνδέεται ευθέως µε τους πλειστηριασµούς και τη δέσµευση της κυβέρνησης να αλλάξει το θεσµικό πλαίσιο και να νοµοθετήσει τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασµών (e-auctions).

Να σημειωθεί πως ήδη ετοιμάζεται το σχέδιο νόµου που θα επιτρέπει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασµούς, ενώ αποτελεί προαπαιτούµενο της δεύτερης αξιολόγησης.

Εκτός από τις κοινωνικές διαστάσεις που εγείρει το θέµα των πλειστηριασµών, η µαζική πώληση ακινήτων θα προκαλέσει ντόµινο στην ήδη «λαβωµένη» κτηµαταγορά, όπως εκτιµούν οι εκπρόσωποι µεσιτικών εταιρειών. Παράγοντες της κτηµαταγοράς όπως σημειώνεται στη «R» εκφράζουν την ανησυχία ότι η µαζική διάθεση ακινήτων θα αποτελέσει «πλήγµα» για την αγορά ακινήτων.

«Η κατάσταση βρίσκεται ήδη στα χειρότερά της, καθώς 250.000 ακίνητα δεν έχουν πωληθεί και εδώ και χρόνια παραµένουν στα αζήτητα», αναφέρουν.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, η µείωση των τιµών στη χώρα µας αναµένεται να συνεχιστεί και φέτος. Ωστόσο, αρκετά θα κριθούν από το νέο πλαίσιο διαχείρισης των µη εξυπηρετούµενων στεγαστικών δανείων και κυρίως από τα αριθµητικά µεγέθη των κατασχέσεων και των πλειστηριασµών κατοικιών.

Σχετικές ειδήσεις