ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΚΤ: Οι κατευθύνσεις της για τα κόκκινα δάνεια της Ευρωζώνης

ΕΚΤ: Οι κατευθύνσεις της για τα κόκκινα δάνεια της Ευρωζώνης

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε σήμερα το τελικό έγγραφο κατευθύνσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), αναφέροντας ότι στο τέλος του γ' τριμήνου του 2016 τα δάνεια αυτά που είχαν σημαντικές τράπεζες της Ευρωζώνης ανέρχονταν σε 921 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, το έγγραφο αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ σε όλη τη ζώνη του ευρώ (σ.σ.: οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη υποβάλει και λάβει έγκριση από την ΕΚΤ αναφορικά με τα σχέδια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους).

«Παρουσιάζει τα μέτρα, τις διαδικασίες και τις βέλτιστες πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθούν οι τράπεζες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ΜΕΔ, ζήτημα το οποίο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για αυτές. Η ΕΚΤ αναμένει από τις τράπεζες ότι θα συμμορφωθούν πλήρως με το έγγραφο κατευθύνσεων ανάλογα με τη σοβαρότητα και το μέγεθος των ΜΕΔ στα χαρτοφυλάκιά τους», σημειώνεται.

Το έγγραφο καλεί τις τράπεζες να εφαρμόσουν ρεαλιστικές και φιλόδοξες στρατηγικές προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική προσέγγιση σχετικά με το ζήτημα των ΜΕΔ, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η διακυβέρνηση και η διαχείριση κινδύνων. Για παράδειγμα, οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι παρέχονται στα διευθυντικά στελέχη κίνητρα για την εφαρμογή στρατηγικών μείωσης των ΜΕΔ, η διαχείριση των οποίων θα πρέπει να γίνεται επισταμένως από τα διοικητικά τους όργανα.

Η ΕΚΤ δεν ορίζει ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των ΜΕΔ, αλλά καλεί τις τράπεζες να χαράξουν στρατηγική η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει σειρά επιλογών πολιτικής, όπως ρύθμιση των ΜΕΔ, υπηρεσίες διαχείρισης προβληματικών δανείων και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

«Οι εποπτικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει τη συνεργασία με τράπεζες που έχουν αυξημένα επίπεδα ΜΕΔ», σημειώνει η ΕΚΤ, προσθέτοντας «η συνεργασία αυτή συνεχίζεται τώρα μετά τη δημοσίευση του τελικού εγγράφου κατευθύνσεων και στο άμεσο μέλλον θα περιλαμβάνει την αποστολή επιστολών προς τράπεζες με αυξημένα επίπεδα ΜΕΔ, στο πλαίσιο των συνήθων εποπτικών δραστηριοτήτων. Οι επιστολές για τα ΜΕΔ θα περιέχουν ποιοτικά στοιχεία και βασικός τους στόχος θα είναι να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται και αντιμετωπίζουν τα ΜΕΔ σύμφωνα με τις εποπτικές προσδοκίες», σημειώνει η ΕΚΤ.

«Τα υψηλά επίπεδα ΜΕΔ περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια προς την οικονομία και τα διευθυντικά στελέχη αναγκάζονται να αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο στη διαχείρισή τους. Επομένως, απαιτείται η ανάληψη σκόπιμης και αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ. Η ΕΚΤ αναγνωρίζει βέβαια ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα των ΜΕΔ.

Η ΕΚΤ καλεί επίσης τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν αποφασιστικά και να προσαρμόσουν τα νομικά και δικαστικά τους πλαίσια προκειμένου να διευκολύνουν τις τράπεζες να μειώσουν τα ΜΕΔ τους.

Το έγγραφο κατευθύνσεων δημοσιεύθηκε κατόπιν διαδικασίας διαβούλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2016. Ένα έγγραφο παρατηρήσεων, το οποίο δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο της ΕΚΤ, συνοψίζει τα σχόλια που υποβλήθηκαν και επισημαίνει τις τροποποιήσεις του αρχικού κειμένου οι οποίες ενσωματώθηκαν στο τελικό δημοσιευμένο έγγραφο κατευθύνσεων».

Σχετικές ειδήσεις