ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νωρίτερο τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο

Το νωρίτερο τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο

Τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι προσδοκίες ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σήμερα ή αύριο διαψεύστηκαν καθώς τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών δεν μπόρεσαν άμεσα να προσαρμοστούν στις τεχνικές απαιτήσεις που επιβάλουν στην κεφαλαιαγορά τα capital controls.

Η λειτουργία του χρηματιστηρίου απαιτεί να δημιουργηθούν νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί, ώστε οι Έλληνες επενδυτές να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν «νέο» χρήμα», για να αγοράσουν μετοχές. Ο διαχωρισμός μεταξύ «παλαιού» και «νέου» χρήματος είναι μια τεχνική πρόκληση που παρόλο που ως διαδικασία εγκρίθηκε από την ΕΚΤ, ωστόσο στην πράξη προέκυψαν δυσλειτουργίες που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν.

«Όλα δείχνουν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα ανοίξει την Δευτέρα, 3 Αυγούστου, υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Σήμερα (σσ. την Τετάρτη) έκλεισε η απόφαση για το μέλλον του Χρηματιστηρίου Αθηνών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μποτόπουλος, επισημαίνοντας ότι την Παρασκευή, όπως και το Σαββατοκύριακο, θα υπάρξουν ορισμένες τεχνικές διαδικασίες, ώστε όλα να είναι έτοιμα την Δευτέρα.

Όπως εξήγησε, παρά τη σημερινή θετική απόφαση, δεν ανοίγουμε αύριο γιατί απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες.

Πάντως, κατέστησε σαφές ότι εξαιτίας των φόβων περί εκροών κεφαλαίων, η επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου θα συνοδεύεται από ορισμένους περιορισμούς.

Σχετικές ειδήσεις