Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Π. Δαδακαρίδης: "Η κρίση ίσως επηρεάσει «θετικά» την τέχνη"

Π. Δαδακαρίδης: "Η κρίση ίσως επηρεάσει «θετικά» την τέχνη"
Γενικά όταν ένα κοινωνικό σύνολο βασίζεται στην οικονομία του για να ανταπεξέλθει σε άλλα θέματα, είτε αυτό είναι της Αμερικής...

Γενικά όταν ένα κοινωνικό σύνολο, είτε αυτό είναι της Αμερικής, είτε της Κίνας, είτε οποιασδήποτε χώρας, βασίζεται στην οικονομία του για να ανταπεξέλθει σε άλλα θέματα, επηρεάζει τα άλλα κράτη της υφηλίου.

Δυστυχώς, η Ελλάδα πληρώνει κάποιο τίμημα, ωστόσο δεν γνωρίζω πως και τι φέρει την ευθύνη. Κάθε μορφή τέχνης, επηρεάζεται αντίστοιχα, όχι στο επίπεδο της ποιότητας, αλλά στο επίπεδο το οικονομικό.

Μέσα από δύσκολες περιόδους, είδαμε πως η τέχνη ποτέ δεν σταμάτησε. Ίσα ίσα εξελίχθηκε. Ο χώρος της τέχνης στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και δεν ξέρω και για πόσο καιρό ακόμα, αφού οι 'Ελληνες συνειδητοποιήσαμε πως η κρίση επηρεάζει την τέχνη, όταν ξαφνικά διαπιστώσαμε πως από τα 40 σίριαλ που παίζονταν πέρσι, φέτος παίζονται μόλις 4-5. Η κρίση δεν επηρεάζει το χώρο της τέχνης, ωστόσο επηρεάζει τα οικονομικά του χώρου.

Παίρνοντας αυτό σαν βάση, επειδή στην Ελλάδα δεν έγινε κανείς καλλιτέχνης πλούσιος από τη δουλειά του, πιο μεγάλο αντίκτυπο ίσως έχει σε νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν πληρώνονται πολύ καλά και κάποιοι από αυτούς ίσως δεν έχουν χρήματα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως π.χ το ενοίκιό τους.

Άποψή μου είναι, πως ίσως όλο αυτό επηρεάσει «θετικά» την τέχνη, αφού πλέον ένας θεατής, είτε είναι λάτρης του θεάτρου, είτε του μπαλέτου, είτε του κινηματογράφου ή του χορού πριν πληρώσει ένα εισιτήριο για μια παράσταση, θα το ψάξει καλύτερα από άλλες χρονιές. θα αναζητήσει δηλαδή την καλύτερη επιλογή πριν ξοδέψει τα χρήματά του, οπότε θεωρώ πως οι άνθρωποι που οργανώνουν την κατάσταση θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να επωφεληθούν από αυτό και να βρουν τον τρόπο ώστε αυτή η κρίση να εκπαιδεύσει να παιδαγωγήσει και να επηρεάσει τις μορφές της τέχνης.

Δεν νομίζω πως αν δεν έχει κάποιος χρήματα, δεν μπορεί να διασκεδάσει, αντίθετα εξελίσσεται σε ανάγκη κι εμένα προσωπικά αυτό μου έχουν δείξει οι δύσκολες καταστάσεις.

Υ.Γ. Εύχομαι τελικά η κρίση, να μην επηρεάσει και την προσωπική μας κρίση, γιατί τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα…

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

Ηθοποιός