ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΕΔΕ: Προτείνει νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης των δήμων

ΚΕΔΕ: Προτείνει νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης των δήμων

Την πρόταση να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, το οποίο θα αντλεί οικονομικούς πόρους από το ποσό που δε θα απορροφηθεί για την χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και από το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ, καταθέτει με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλή, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης.

Όπως υπογραμμίζει «η ένταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης έχει βοηθήσει τα οικονομικά των Δήμων, ωστόσο σε ορισμένους Δήμους παρατηρήθηκαν κάποια επί μέρους προβλήματα και δυσλειτουργίες». Προκειμένου «να επέλθει ισορροπία και ικανοποίηση αυτών, προτείνουμε να δημιουργήσετε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα η πρόταση που κατατέθηκε στον Υπουργό αφορά:

α) Στη δυνατότητα να τύχουν χρηματοδότησης, τιμολογημένες ή μη δαπάνες λόγω αδυναμίας καταβολής του σχετικού ΦΠΑ - οφειλές των ΟΤΑ Α' μέχρι 31/03/2016, οι οποίες δεν είχαν εγγραφεί στην σχετική ''Αναφορά'' που αναρτάται στον Κόμβο δημοσίευσης (''portal'') Οικονομικών στοιχείων ΟΤΑ Α’ Βαθμού.

β) Στη δυνατότητα να τύχουν χρηματοδότησης ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις μέχρι 31/03/2016, οφειλές όμως που ήταν αδύνατο να είχαν εγγραφεί στον Κόμβο δημοσίευσης (''portal'') Οικονομικών στοιχείων ΟΤΑ Α’ Βαθμού, διότι ήταν ανέφικτο να ''κλείσει'' ο Προϋπολογισμός τους.

γ) Στη δυνατότητα να τύχουν χρηματοδότησης και οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που θα εκδοθούν μέχρι 31/12/2016.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, προτείνει το νέο πρόγραμμα να αντλεί πόρους κατ' αρχήν από το πρόγραμμα εξυγίανσης (ΑΚΣΙΑ), αλλά με την περαίωση του προγράμματος ληξιπρόθεσμων, το ποσό που καταβλήθηκε να επιστραφεί από τα μη απορροφηθέντα. Έτσι, όπως αναφέρει ο κ. Πατούλης στην επιστολή του, «δε θα επιβαρυνθεί άλλο πρόγραμμα, παρά μόνο θα χρησιμοποιηθεί το ποσό που δεν θα απορροφηθεί από το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Σχετικές ειδήσεις