ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σόιμπλε στρώνει το χαλί στον Τσίπρα

Ο Σόιμπλε στρώνει το χαλί στον Τσίπρα

Σε μια εξόχως συμβολική κίνηση προχώρησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Των Βασίλη Βασιλόπουλου- Διαμαντή Σεϊτανίδη

Ο κ. Σόιμπλε επιχειρεί να περάσει από έγκριση στο κοινοβούλιο την επέκταση του ελληνικού προγράμματος με περισσότερες πιστώσεις και χωρίς να έχει στη διάθεσή του την έκθεση της τρόικας για την πέμπτη αξιολόγηση. Ούτε καν γνωμοδότηση της ΕΚΤ ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ο οποίος δεν έχει εξετάσει ακόμη το ελληνικό αίτημα.


Με δεδομένη τη δρομολόγηση εκλογών μετά την πρώτη ψηφοφορία, είναι απολύτως σαφές ότι ο κ. Σόιμπλε «βάζει πλάτη» στην οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες, προωθώντας την προληπτική γραμμή πίστωσης και εξανεμίζοντας την κυβερνητική στρατηγική του φόβου για «ανεξέλεγκτες καταστάσεις» εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Γερμανός υπουργός προχώρησε στην κίνησή του, η οποία ανεμένετο, χωρίς να έχει στη διάθεσή του την έκθεση της τρόικας για την πέμπτη αξιολόγηση, ούτε τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ο οποίος δεν έχει εξετάσει ακόμη το ελληνικό αίτημα.


Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsbatt, το κόμμα των Πρασίνων καταγγέλλει τον υπουργό Οικονομικών ότι επιχειρεί να παρακάμψει τόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο όσο και την ίδια την Bundestag καθώς η προέγκριση πρόκειται να εκληφθεί ως κεντρική απόφαση που στη συνέχεια δεν θα απαιτεί νέες συνεδριάσεις για τις εξειδικεύσεις.


Με άλλα λόγια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να περάσει από τη Βουλή την τελική έγκριση για το τι θα γίνει με την Ελλάδα ώστε να μην απαιτείται οποιαδήποτε μελλοντική επιλογή του να περνά από τον έλεγχο του ομοσπονδιακού συνταγματικού δικαστηρίου και της ίδιας της Bundestag.


Είναι λευκή επιταγή, λένε οι αντιδρώντες και επισημαίνουν ότι δεν διαθέτουν στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι σκάνδαλο και δημιουργεί πολύ επικίνδυνο προηγούμενο λένε και σημειώνουν ότι τίποτα δεν δείχνει το κατεπείγον του πράγματος.


Η εκτίμηση του Γερμανού υπουργού είναι ότι ο ΕΜΣ θα δώσει 10,9 δις ευρώ στην Ελλάδα σε προληπτική γραμμή πίστωσης για ένα έτος υποχρεωτικά, κάτι που επιβεβαιώνει την πολύ αρνητική εκτίμηση στην Κομισιόν.


Η αναφορά σε επιστολή του στη Βουλή λέει: «Η Επιτροπή πιστεύει ότι, ειδικά στο πλαίσιο της εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και την αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αλυσιδωτές επιπτώσεις για τη σταθερότητα θα πρέπει να αναμένεται το σύνολο της ζώνης του ευρώ, θα πρέπει να υπάρχει ένα δίχτυ ασφάλειας που υποστηρίζει την πρόσβαση στην αγορά της Ελλάδα».


Ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι δεν είναι σκοπός του να δώσει περισσότερα δάνεια, προσθέτει ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την Ελλάδα μετά το πέρας του προγράμματος το 2015. Κι αυτό, ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα υπάρχει στην Αθήνα. Το «χαλί» στον Αλέξη Τσίπρα, στρώνεται...

Σχετικές ειδήσεις