ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμο ραντεβού Βαρουφάκη με Σόιμπλε στο Βερολίνο

Κρίσιμο ραντεβού Βαρουφάκη με Σόιμπλε στο Βερολίνο

Με τη Γερμανία να εμφανίζεται αμετακίνητη όσον αφορά στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, και την Αθήνα να επιμένει ότι οι προτάσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα περάσει σήμερα, Πέμπτη, (12:30 ώρα Ελλάδας) την πόρτα του γραφείου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς τις προθέσεις της γερμανικής πλευράς.

Εχθές Τετάρτη (04/02/2015), γερμανικό έγγραφο που διέρρευσε στο Reuters εμφανίζει τη γερμανική να απορρίπτει κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η γερμανική κυβέρνηση θα προσέλθει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ζητώντας από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών. Αντί αυτών θα ζητά «εμπροσθοβαρή δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των καίριων μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά».

Η Αθήνα απάντησε ότι «είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση» καθώς «προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης».

Σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στην κάμερα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εκπομπή «tageschau» ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν ως το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε επ' αυτών με τους εταίρους μας. Μπορούμε το καλοκαίρι να κάνουμε νέες συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης».

«Η Ελλάδα είναι σαν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, που πεθαίνει πρώτο, καθώς είναι πιο αδύναμο, αλλά δεν ευθύνεται αυτό για τα τοξικά αέρια», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Είμαστε υπεύθυνοι για τα λάθη και τις παραλείψεις στο κράτος μας, για το ότι δεν προχωρήσαμε τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που έχει αποπληθωρισμό όλη η Ευρώπη, που η ΕΚΤ έχει δυσκολίες να ασκήσει μια αποτελεσματική νομισματική πολιτική για να πετύχει τον στόχο της, να κρατήσει τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη πέτρα του ντόμινο, αλλά δεν ευθύνεται για το φαινόμενο του ντόμινο.

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στη βρετανική Telegraph μη διαπραγματεύσιμο τον τερματισμό της κλιμάκωσης του χρέους και του αποπληθωρισμού, αποσαφηνίζοντας πως η νέα ελληνική κυβέρνηση έλαβε τη δημοκρατική εντολή να αμφισβητήσει την όλη φιλοσοφία της λιτότητας.

Ο κ. Βαρουφάκης, που περιγράφεται από την βρετανική εφημερίδα ως ανερχόμενος «ροκ σταρ» της αντι-λιτότητας, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διολισθήσει σε θολά νερά, όταν εμφανίζεται ανοικτά να δηλώνει ότι μπορεί να σταματήσει να ενεργεί ως δανειστής τελευταίου καταφυγίου για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Οι απειλές αυτές είναι απολύτως παράνομες. Προσπαθούν να μας προκαλέσουν ασφυξία με αυθαίρετες προθεσμίες» είπε στην Telegraph.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τόνισε: «Θα προσπαθήσω να είμαι όσο γοητευτικός μπορώ στο Βερολίνο. Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε ένας αριστερός συρφετός (a Left-wing riff-raff), αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημά μας, τον ΣΥΡΙΖΑ, για να καθαρίσει τα καρτέλ και τις ολιγαρχίες στην Ελλάδα, και να προχωρήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις του ελληνικού κράτους που οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν αρνήθηκαν να κάνουν».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως θα καταστήσει σαφές στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θέλει να μπει τέλος στην κλιμάκωση του χρέους και του αποπληθωρισμού και ότι αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. «Έχουμε μια δημοκρατική εντολή που αμφισβητεί την όλη φιλοσοφία της λιτότητας» είπε.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως η κυβέρνηση έχει προειδοποιηθεί ότι υπάρχουν ορισμένα μέλη του Eurogroup που θέλουν να καταρρίψουν τη χώρα, αλλά προσέθεσε πως η Ελλάδα έχει την υποστήριξη άλλων χωρών, τονίζοντας πως η στήριξη «είναι ομοιόμορφα ισορροπημένη».

«Οι Γάλλοι επιθυμούν πολύ να σταθούμε στα πόδια μας. Είναι βαθιά ανήσυχοι για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και δεν θα είναι σιωπηλοί παρατηρητές αν μας πνίξουν, στραγγαλίσουν και εξαφανίσουν, γιατί φοβούνται ότι το έδαφος θα αρχίσει να καταρρέει κάτω από τα δικά τους πόδια» επισήμανε.

Ο κ. Βαρουφάκης απεκάλυψε ότι ζήτησε από τις Βρυξέλλες την αύξηση του ορίου που έχει θέσει η τρόικα σχετικά με την έκδοση βραχυπρόθεσμων γραμματίων, ωστόσο αρνήθηκε αναφορές που έκαναν λόγο για επέκταση του ποσού κατά 10 δισ. ευρώ. «Χρειαζόμαστε το δημοσιονομικό περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο για να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο» τόνισε.

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε πως στόχος είναι να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα από το στόχο του 4,5% του ΑΕΠ που έθεσε η τρόικα σε περίπου 1.5%. «Ο παλιός στόχος είναι γελοίος» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Τέλος, απέρριψε τις αναφορές όλων όσων υποστηρίζουν ότι έχει αναδείξει σε στρατηγικό «παίγνιο» την ελληνική υπόθεση. «Η θεωρία παιγνίων λειτουργεί μόνο αν οι παίκτες είναι λογικοί. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η περίπτωση στην Ευρώπη. Ακόμη και ο Νάς θα ήταν χαμένος εδώ», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Στο Βερολίνο ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντήσει, επίσης, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς και τον γερμανό υφυπουργό Εργασίας και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν.

Σχετικές ειδήσεις