ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές δηλώσεις: Αισιόδοξος για «νέα συμφωνία» ο Τσίπρας

Προγραμματικές δηλώσεις: Αισιόδοξος για «νέα συμφωνία» ο Τσίπρας

Γερμανικές αποζημιώσεις, εξεταστική για τα μνημόνια και αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Με «σπασμένη» φωνή, σε μια πρωτόγνωρη και πρωτοφανή για τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας συνύπαρξη πολιτικού λόγου και συναισθήματος, έκλεισε τη χθεσινή (8/2) ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Με αναφορά - ως ιστορική υποχρέωση της νέας ελληνικής κυβέρνησης - στη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και με εδική μνεία στον Μανώλη Γλέζο, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε με εμφανώς συγκινημένος:

«Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα της χώρας»...

«Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί απλά να είναι η φωνή αυτού του λαού, στην τιμή και την ιστορία που κουβαλά αυτός ο λαός, εμείς μόνο η θέλησή του μπορούμε να είμαστε. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού, είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους», τόνισε με «σπασμένη» φωνή, καλώντας τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.

«Θα πετύχουμε συμφωνία»

Απευθυνόμενος στους εταίρους και δανειστές, τόνισε: «Θα τηρήσουμε στο σύνολό τους τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας. Επιδιώκουμε βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε γιατί η συμφωνία αυτή θα είναι το σήμα ότι η Ευρώπη εμμένει στη Δημοκρατία και δεν θα οδηγήσει ένα λαό στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό».

Για το Χρέος και τη Διαπραγμάτευση σημείωσε: «Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι πρόβλημα τεχνικής φύσης, αλλά πολιτικών επιλογών. Όσο επιμένουν στη λιτότητα, τόσο το χρέος θα ανακυκλώνεται. Αν συμφωνήσουμε ότι η λιτότητα είναι καταστροφική μέσα από διαπραγματεύσεις θα βρεθούν οι λύσεις».

«Πρώτα επουλώνουνε τις πληγές....»

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των μεγαλύτερων αδικιών ανέφερε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και των πληγών του Μνημονίου. Ανακοίνωσε έτσι την άμεση αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων στον δημόσιο τομέα: καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ.

Ανακοίνωσε επίσης τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα και των προνομίων των βουλευτών.

Ταυτόχρονα όμως έδωσε το στίγμα της νέας διακυβέρνησης με μείωση προνομίων, αρχίζοντας από τον ίδιο, την κυβέρνηση και τους βουλευτές για άμεση αποσυμφόρηση του δημοσίου από το στρατό των συμβούλων των υπουργών. «Δίνουμε εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ και θα πωληθεί επίσης ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τον περιορισμό του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%».

«Με το βλέμμα στην κοινωνία»

Οι βασικές αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν σχεδόν σε απόλυτο βαθμό (με εξαίρεση τη μετάθεση της επαναφοράς του κατώτατου μισθού το 2016) οι προεκλογικές εξαγγελίες-δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

o «Πρώτη προτεραιότητα σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρεύμα για τους πιο αδύναμους».

o Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.

o Επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση.

o Έλεγχος δημόσιων συμβάσεων.

o Ιθαγένεια για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα.

o Κλιμάκια για τη φορολογία, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

o Νέα ρύθμιση με 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμα σε εφορία και Ταμεία.

o Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά έως το 2016, με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

o Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, προστασία από μαζικές απολύσεις, επαναφορά θεσμού διαιτησίας, όχι διακρίσεις εις βάρος των νέων σε ό,τι αφορά τους μισθούς.

o Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός α’ κατοικίας και μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη οφειλέτη.

o Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση επικουρικών συντάξεων.

o Επαναχορήγηση 13ης σύνταξης το Δεκέμβριο του 2015 σε όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.

o Πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

o Παιδεία: κατάργηση τράπεζας θεμάτων. Αλλαγή θεσμικού πλαισίου και στις τρεις βαθμίδες με διάλογο στην 4ετία, χωρίς αιφνιδιασμούς.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Προχωράμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια (vids)

Προγραμματικές δηλώσεις: Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Βάλτε τέλος στη φορολογική «ασυλία» των εφοπλιστών εδώ και τώρα!

Προγραμματικές δηλώσεις: Η στιγμή που βούρκωσε ο Αλέξης Τσίπρας (video)

Προγραμματικές δηλώσεις: Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το Ασφαλιστικό

Προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα: Θα επουλώσουμε τις πληγές στην Υγεία

Σχετικές ειδήσεις