ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα έπαψε να είναι παρίας που εκτελεί εντολές

Τσίπρας: Η Ελλάδα έπαψε να είναι παρίας που εκτελεί εντολές

Στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές μίλησε ο πρωθυπουργός.

Μας είχαν στήσει «παγίδα» με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η χώρα δίνει μια δύσκολη μάχη κάτω από δύσκολες συνθήκες, δεσμεύμένοι στο πρόγραμμά μας αλλά και στις αρχές, τις αξίες, την αφοσίωση στο λαό και στη χώρα.

«Μπορεί να είμαστε το νέο, το καινούργιο και η ελπίδα για την αλλαγή αλλά δεν είμαστε χθεσινοί. Έχουμε ιστορία χρόνων και αγώνων. Δώσαμε εξετάσεις σε δύσκολες περιόδους και δεν διαπραγματευόμαστε αυτή την ιστορία, αλλά ούτε δραπετεύουμε από τις δεσμεύσεις μας. Όσοι το πιστεύουν αυτό θα διαψευστούν», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Πέρασε μόλις ένα μήνα από τότε που αναλάβαμε την εξουσία και καταφέραμε να μην είμαστε ο παρίας της ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ανθρωπιστική κρίση μπήκε στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «καταφέραμε να έχουμε λόγο για το μέλλον της πατρίδας μας. Παρά τον ανοιχτό εκβιασμό που δεχτήκαμε, εμείς είπαμε όχι. Κερδίσαμε συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι τα μνημόνια και η τρόικα αποτελούν παρελθόν. «Η τρόικα ως ενιαίος εξωθεσμικός παράγοντας, τελείωσε και τυπικά και την τελείωσε η ελληνική κυβέρνηση. Οι δυνάμεις του χτες δεν μπορούν να φανταστούν ότι δεν θα ζήσουν χωρίς μνημόνια. Τώρα πασχίζουν να πείσουν ότι δεν άλλαξε τίποτα από την διαπραγμάτευση, τη στιγμή που η Μέρκελ δέχεται αντιδράσεις για τις παραχωρήσεις προς την Ελλάδα», είπε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν απόψεις, επιφυλάξεις, διαφωνίες κλπ αλλά, όπως είπε, οφείλουμε εμείς να πούμε τις αλήθειες.

Αλήθεια 1: Πήγαμε στην μάχη αυτή με ναρκοθετημένο το κάθε μας βήμα σε συνεργασία με την επερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά. Τα είχαν όλα έτοιμα για να μας πετάξουν στα βράχια, με στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης. Πήγαμε στη διαπραγμάτευση με άδεια ταμεία και με την πιστωτική ασφυξία των τραπεζών.

Αλλά δεν υπολόγισαν στους εξής παράγοντες: Ότι θα ήμασταν κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας, ότι θα είχαμε τόσο μεγάλη λαϊκή αποδοχή και ότι σχηματίσαμε κυβέρνηση γρήγορα και χωρίς τα "αγαπημένα τους παιδιά".

Αλήθεια 2: Είχαμε εκτιμήσει και συζητήσει για μια παρόμοια εξέλιξη. Αυτό δεν είχαμε προβλέψει ήταν το μέγεθος.

Αλήθεια 3: Είχαμε διαβλέψει ότι το πιο ισχυρό χαρτί μας ήταν η ανησυχία που θα προκαλούσε η μη επίτευξη συμφωνίας.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εχθρική στάση την οποία αντιμετώπισε από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που ήθελαν να μην υπάρξει συμφωνία για δικούς τους εσωτερικούς λόγους.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως με πρωτεργάτη τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, το σχέδιο τους είναι να πέσει η κυβέρνηση πριν ολοκληρωθεί το έργο της. «Θέλουν να έχουν ξεμπερδέψει με την αντιμνημονιακή κυβέρνηση πριν από τις εκλογές της Ισπανίας. Θέλουν να προκαλέσουν πιστωτική ασφυξία, είτε για να μας σύρουν σε ένα σχήμα αμφίβολης πολιτικής (όπως η κυβέρνηση Παπαδήμου), είτε να μας ανατρέψουν. Υποτίμησαν όμως την αντοχή μας και αιφνιδιάστηκαν με το πρώτο μας «όχι» σε Eurogroup. Αιφνιδιάστηκαν από την συμμετοχή του κόσμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε διαδηλώσεις συμπαράστασης στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «αυτή ήταν η πρώτη δύσκολη μάχη σε ένα δύσκολο πόλεμο», και ξεκαθάρισε πως «οι βασικοί στόχοι αυτής της διαπραγμάτευσης ήταν ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από τα μνημόνια. Πετύχαμε όμως το τέλος του μνημονίου. Οι απαιτήσεις του email Χαρδούβελη βγήκαν εκτός συζήτησης .Πετύχαμε την κατάργηση της τρόικας. Πετύχαμε το τέλος των εξωπραγματικών πλεονασμάτων και τέλος πετύχαμε την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο βήμα αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα τεράστια ζητήματα. «Έχουμε ανάγκη να στήσουμε στα πόδια της την κοινωνία. Για το επόμενο διάστημα θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα. Όσοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει 3 μνημόνιο θα διαψευστούν. Εκείνο που θα επιδιώξουμε με τους εταίρους θα είναι μια συμφωνία που θα μας δώσει την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα κατατεθεί πρόταση για εξεταστική για τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο, ενώ παράλληλα έστειλε νέο μήνυμα κατά των φοροφυγάδων και της διαπλοκής προαναγγέλλοντας νομοθετικές παρεμβάσεις για την πάταξη.

«Από την Δευτέρα αρχίζουμε ένα μαραθώνιο μεταρρυθμίσεων. Αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε τις τεχνικές άδειες του εργοστασίου στις Σκουριές», είπε ο κ. Τσίπρας δεχόμενος το θερμό χειροκρότημα των συνέδρων. «Στόχος η προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος», σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις