ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Απογοητευμένοι με Τσίπρα οι σύμμαχοι της Ελλάδας

Bloomberg: Απογοητευμένοι με Τσίπρα οι σύμμαχοι της Ελλάδας

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg αναφορικά με την ελληνική οικονομία σημειώνοντας πως ακόμα και οι σύμμαχοι της Ελλάδας επιφυλάξεις για το αν ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να βγάλει την χωρά από το οικονομικό αδιέξοδο.

Παρά το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα στις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο ήταν θετική, μια αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές ίσως δεν σταθεί αρκετή για να «ξεκλειδώσει» το πρόβλημα, σχολιάζει στο πρακτορείο γερμανικό κυβερνητικό στέλεχος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό κινούνται ακόμη και στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού που έτειναν προς μια πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στην Αθήνα. «Ακόμη και αυτοί οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα», αναφέρει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται και δηλώσεις πολιτικών.

«Το κλίμα που βγαίνει από την Ελλάδα είναι προς εντελώς λάθος κατεύθυνση», εξηγεί ο Γιόακιμ Πος, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για οικονομικά θέματα. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, οι εξελίξεις μας έχουν αφήσει έκπληκτους», προσθέτει.

Άλλωστε, συνεχίζει το Bloomberg, η δυσκολία του Αλέξη Τσίπρα να πείσει ακόμη και πιο μετριοπαθή κυβερνητικά στελέχη της Γερμανίας ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενισχύει τον κίνδυνο να εδραιωθεί η σύγκρουση με τους δανειστές της Αθήνας, την ώρα που η κυβέρνησή του ξεμένει από χρήματα.

Ταυτόχρονα, προσθέτει, η καθυστέρηση της Ελλάδας να παρουσιάσει τα μέτρα που θα ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τον Τόμας Οπερμαν, βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών, να συμμερίζεται τους ισχυρισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Την ίδια ώρα, μέλη των Σοσιαδημοκρατών εκφράζουν παράπονα πως η κυβέρνηση Τσίπρα χρονοτριβεί και πατάει φρένο στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ φέρεται διστακτική στην υλοποίηση μέτρων προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα», προσθέτει το άρθρο.

Το Bloomberg στέκεται και στις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα σε Ρώμη και Παρίσι, οι οποίες προηγήθηκαν εκείνης στο Βερολίνο: «Τα ταξίδια του Έλληνα πρωθυπουργού σε Ιταλία και Γαλλία είχαν σαν στόχο να κερδηθούν σύμμαχοι από τον Σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Ωστόσο, τόσο ο Ματέο Ρέντσι, όσο και ο Φρανσουά Ολάντ, παρότι έχουν δείξει κατανόηση για τα δεινά των Ελλήνων και έχουν εκφράσει την ανάγκη για αναπτυξιακά μέτρα, επέτειναν την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει το πρακτορείο.

Σχετικές ειδήσεις