ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group στις 16:00

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group στις 16:00

Συνεχίζεται ο «πυρετός» διαπραγματεύσεων, μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών γύρω από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και μερική εκταμίευση της δόσης.

Εχθές (31/03/2015), ο Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ενημερώθηκαν από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τα αποτέλεσματα και το παρασκήνιο του Brussels Group, και χάραξαν τη στρατηγική που θα ακολουθήσει σήμερα στις 16:00 το απόγευμα, κατά την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

Οι διαπραγματεύσεις στο Brussels group ολοκληρώθηκαν εχθές στις Βρυξέλλες λίγο πριν από το μεσημέρι, και στην Αθήνα ξεκίνησαν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία χρειάζονται δεδομένα για να ελέγξουν την αρτιότητα των ελληνικών υπολογισμών. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κοινοτικές πηγές αποκλείουν οποιαδήποτε συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση θεωρούν πως ακόμα και αν δεν υπάρχει συμφωνία, θα υπάρξει εκταμίευση στα μέσα της επόμενης εβδομάδος, ώστε η Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ. Στις 9 Απριλίου θα πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ 450 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχει σαφής πρόοδος και ότι σήμερα δεν αποκλείεται να δοθούν οι σχετικές οδηγίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για να συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup ακόμη και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Από την πλευρά των θεσμών, πάντως, πηγές των τεχνικών κλιμακίων αναφέρουν πως υπάρχει μικρή πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ κατηγορούν τους εκπροσώπους δύο υπουργείων πως είτε δεν δίνουν στοιχεία στα τεχνικά κλιμάκια του Athens Group, είτε δεν προσέρχονται καν στις συζητήσεις.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επισημαίνουν πως οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνουν κάποια εκτιμώμενα νούμερα για την αποδοτικότητα των μέτρων όχι όμως και επιπλέον στοιχεία που να τα στηρίζουν. Τονίζουν μάλιστα ότι από τα 20 θέματα προτεραιότητας έχει υπάρξει πρόοδος μόνο σε δύο.

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία σε περίπου δέκα ημέρες (μέχρι το τέλος Απριλίου), ενώ η Goldman Sachs εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση, πάντως, αναμένεται να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες τις επόμενες ώρες με τον πρωθυπουργό να έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους ώστε να δοθεί κατεύθυνση για έκτακτο Eurogroup και ξεκλείδωμα μέρους της δόσης, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις