ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Global Thinkers Forum: Δημοκρατία, κανόνες και υπεύθυνη ηγεσία

Global Thinkers Forum: Δημοκρατία, κανόνες και υπεύθυνη ηγεσία

«Τι περιμένει ένας λαός από τους ηγέτες του», «τι σημαίνει ηθική ηγεσία», «ποια χαρίσματα πρέπει να έχουν οι σημερινοί ηγέτες», είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε το βρετανικό think tank Global Thinkers Forum και το αμερικάνικο think tank Carnegie Council με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 25 Απριλίου στην Αθήνα.

Ακαδημαϊκοί, διανοητές, πολιτικοί και επιχειρηματίες έλαβαν μέρος στο Διεθνές Συνέδριο «Δημοκρατία και Αξίες: Πώς οι δημοκρατικές κοινωνίες μπορούν να καλλιεργήσουν κοινές αξίες και υπεύθυνους ηγέτες» και παρέθεσαν τα επιχειρήματα τους γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το δημοκρατικό πολίτευμα.

Κανόνες, διαφάνεια, λογοδοσία, συνέχεια στην πολιτική πράξη είναι μερικά από τα συστατικά της πολιτικής ηθικής, όπως αναπτύχθηκαν από τους σημαντικούς ομιλητές που συμμετείχαν στις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις του Συνεδρίου.

Με μια «ζεστή» ομιλία η κ. Ελισάβετ Φιλιππούλη, η Πρόεδρος του Global Thinkers Forum, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, υπενθυμίζοντας σε όλους πόσο σημαντικό είναι να ξεφύγει κανείς από το «εγώ» και να αφιερωθεί στο γενικό καλό. Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Carnegie Council, κ. Joel H. Rosenthal, ο οποίος μίλησε για τη διαφθορά που κυριαρχεί σε όλες τις πτυχές της ζωής, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μέσα στα δημοκρατικά πολιτεύματα.

11124812 10206395444462741 1637413121 n

Στο Συνέδριο που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στο Αμφιθέατρο «Μεγάρου Διοικητού Θεόδωρου Β. Καρατζά» παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο Έλληνας φυσικός και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Νανόπουλος, οι οποίοι εξέφρασαν τα δικές τους απόψεις για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας πεφωτισμένος ηγέτης, στην πρώτη εποικοδομητική συζήτηση, με τίτλο «Ηγεσία και υπευθυνότητα».

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει και το ελληνικό παράδειγμα. «Να δημιουργηθεί ένα είδος Φιλικής Εταιρίας με Έλληνες του εξωτερικού που θα βοηθήσουν την Ελλάδα» πρότεινε από το πόντιουμ ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, αναφερόμενος στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα τα τελευταία χρόνια και έχει άμεσες επιπτώσεις και στο δημοκρατικό πολίτευμα, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ξεκίνησε από την Ελλάδα και ταξίδευε στο εξωτερικό ανά τους αιώνες».

11165922 10206395451342913 178685998 n

«Δεν πρέπει να περιμένουμε να μας φωνάξει κάποιος. Πρέπει μόνοι μας να οργανωθούμε, παρά τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να βρούμε», πρόσθεσε ο κ. Νανόπουλος, τονίζοντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να αλλάξουμε.

Από τη δική του πλευρά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη βάση των κανόνων δικαίου και του ορθολογισμού. «Χρειάζονται ορθολογικές δομές και σεβασμός τους από τις Αρχές, ώστε να τις σέβονται και οι πολίτες», είπε. Οι ηγέτες, πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης, πρέπει να αξιολογούνται με βάση τα χειροπιαστά αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών και όχι με μια υποτιθέμενη αρετή.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δήλωσε πως εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Μετά τις σύντομες τοποθετήσεις των ομιλητών, το κοινό είχε την ευκαιρία να θέσει τα δικά του ερωτήματα και να εκφράσει την αγωνία του για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Το Global Thinkers Forum (GTF) είναι ένα διεθνές think tank, μία πλατφόρμα που παράγει διάλογο και φέρνει κοντά σημερινούς και μελλοντικούς ηγέτες για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση, την κοινωνία, την πρόοδο και το μέλλον. Δημιουργήθηκε για να επανατοποθετήσει την αντίληψη για την διακυβέρνηση μέσα από μία παγκόσμια οπτική γωνία.

Σχετικές ειδήσεις