ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουίκ: Κάθε επιδιωκώμενη λύση είναι στο πλαίσιο της ευρωζώνης

Κουίκ: Κάθε επιδιωκώμενη λύση είναι στο πλαίσιο της ευρωζώνης

Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους σημείωσε ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, αναφερόμενος στις συζητήσεις με τους πιστωτές, προσθέτοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις «πήγαιναν στο δάσκαλο, παίρνανε το e-mail, παίρνανε το σκονάκι τους, "κάντε αυτά" τους λέγανε και αυτά κάνανε».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Κουικ σημείωσε:«Τα πράγματα αυτή τη στιγμή, τρέχουν με ένα κλίμα αισιοδοξίας από τη δική μας την πλευρά. Είναι σαφές ότι αυτά τα οποία έχουμε βάλει ως "κόκκινες γραμμές", έχουν γίνει κατανοητά και ότι πραγματικά κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για να πειστεί και η άλλη πλευρά, ότι τα δικά μας προτεινόμενα θα φέρουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ότι είμαστε μέσα στο πνεύμα της συνεργασιμότητας, που θέλουμε να έχουμε και με τους Θεσμούς και με την ΕΕ».

Όπως ξεκαθάρισε «κάθε επιδιωκόμενη λύση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι εντός πλαισίου της Ευρωζώνης και καταβάλλεται προσπάθεια εξόδου από ένα αδιέξοδο, το οποίο κάποιοι πεισματικά θέλουν να δημιουργούν».
Ανέφερε ότι «οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης για εργασιακά και μη μείωση μισθών και συντάξεων θα είναι αλώβητες και στις οποίες η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω».

Αναφερόμενος ειδικά στον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «αν πάει μερικούς μήνες πίσω και δεν το εφαρμόσουμε τώρα και το εφαρμόσουμε τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2016, δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να αποτελεί σημαντική υπαναχώρηση».

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση «συνέχισης της ακαμψίας των εταίρων και αναγκαιότητας άμυνας και περιφρούρησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων προς την κοινωνία» συμφωνεί με την εκδοχή δημοψηφίσματος ή εκλογών, ο κ. Κουίκ διευκρίνισε καταρχήν ότι το θέμα δεν περιορίζεται, εκ μέρους του, σε ένα «ναι» ή ένα «όχι», αλλά πρέπει να ενταχθεί σε ένα συνεκτικό σκεπτικό που έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός, τόσο δημόσια όσο και εντός του Υπουργικού Συμβουλίου.

Χαρακτήρισε δε «εξοντωτική» τη διαπραγμάτευση.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως ο Αντώνης Σαμαράς «επενδύει ακόμα στο να αποτελέσει αυτή η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας μια "παρένθεση" για τον τόπο», είπε ότι άπαντες πρέπει να ξεχάσουν πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να είναι «παρένθεση».
Πρόσθεσε ότι αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήθελαν να υπηρετήσουν μια «μονοσήμαντη Ευρώπη που ήθελε να καθυποτάξει την Ελλάδα», αυτό δεν συνιστά ευρωπαϊκή νοοτροπία και προσέγγιση, αλλά αποικιοκρατική.

Σχετικές ειδήσεις