ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγματευτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες – Πολιτική συμφωνία ζητά ο Αλ. Τσίπρας

Διαπραγματευτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες – Πολιτική συμφωνία ζητά ο Αλ. Τσίπρας

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα και με τις πιέσεις των δανειστών να αυξάνονται συνεχώς, τα βλέμματα διεθνώς είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες.

Πρώτο βήμα για συμφωνία οι ελληνικές προτάσεις – Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποιούν Σύνοδο Κορυφής με κεντρικό θέμα το ελληνικό ζήτημα, στοχεύοντας να βρεθεί «κοινός τόπος» με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο Eurogroup η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε τις νέες προτάσεις της ευελπιστώντας πως θα γίνουν αποδεκτές από τους πιστωτές και θα λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» της διαπραγμάτευσης.

Οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βαση συζήτησης, αλλά οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε επόμενο Eurogroup σε λίγες μέρες, δήλωσαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι ίδιοι σημείωσαν πως αναμένουν κατάλογο με προαπαιτούμενες από ελληνικής πλευράς προτάσεις.

Στόχος μου είναι η επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος προσέθεσε ότι όλοι εργάζονται νύχτα μέρα γι' αυτόν τον στόχο.

Γιούνκερ: Συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Σε συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για το ελληνικό ζήτημα στοχεύει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσέθεσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «όλοι εργάζονται νύχτα μέρα γι' αυτόν τον στόχο».

Τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν, J. C. Juncker και στην 6μερή για την Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ζητεί μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία που θα περιλαμβάνει χαμηλά πλεονάσματα, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τη δίκαιη αναδιανομή των φορολογικών βαρών.

Στόχος της συμφωνίας είναι να μην έχει αυξημένο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, να μην περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που θα επιλύει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, πρόσθεσε.

ΕΚΤ: Θετική αποδοχή των ελληνικών προτάσεων

Προς τη σωστή (θετική) κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις που κατέθεσε τη Δευτέρα (22/6) η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει γνώση του θέματος –

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας – σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες - αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, Τρίτη (23/6), εκ νέου, προκειμένου να χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα στο ελληνικό σύστημα, μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Ήδη σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ αποφασίστηκε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού μέσω του ELA.
Ωστόσο, μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, αλλά και της περασμένης Παρασκευής, δεν διέρρευσε το πρόσθετο ποσό που ενέκρινε η ΕΚΤ.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πάντως ότι το ανώτατο πλαφόν του ELA έχει αυξηθεί από τα 84,1 δισ. ευρώ (που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη) στα περίπου 88,5 δισ. ευρώ.

Συνάντηση Τσίπρα - Ντράγκι

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στις 19.00, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

«Η αύξηση του ELA θα κριθεί από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι, η παροχή έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Και μπορεί να επιβεβαίωσε τη νέα αύξηση του ορίου ELA για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, ο κ. Νοβότνι διευκρίνισε ότι η παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA επεκτάθηκε μέχρι το τέλος της ημέρας, υπογραμμίζοντας πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τυχόν επέκταση του ELA ανάλογα με το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής.

«Θα αποφασίσουμε τυχόν περαιτέρω επέκταση του ELA ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Ο ELA διαρκεί ακριβώς μία ημέρα, διότι υπάρχει μια Σύνοδος Κορυφής για να ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα και η ΕΚΤ δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα. Για αυτό η πίστωση παρατάθηκε για μία ημέρα. Στη συνέχεια θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου».

O κ. Νοβότνι δεν παρέλειψε επίσης να ενημερώσει ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα συζητήσει ξανά, τηλεφωνικώς, για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Σχετικές ειδήσεις