ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FT: Σχέδιο «απομόνωσης» της Ελλάδας προς αποφυγή διάχυσης της κρίσης

FT: Σχέδιο «απομόνωσης» της Ελλάδας προς αποφυγή διάχυσης της κρίσης

Σχέδιο «θωράκισης» της Ελλάδας, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, στην περίπτωση ενδεχόμενης χρεοκοπίας, φέρονται να εξετάζουν οι διεθνείς πιστωτές, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το σχέδιο αυτό των δανειστών περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, έλεγχο κεφαλαίων, ακόμη και ανθρωπιστική βοήθεια.

Το σχέδιο, ωστόσο, ματαίωσε – σύμφωνα πάντα με τους FT – ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος παρουσίασε δική του πρόταση – η οποία, κατά τις περιγραφές, έφερε πολλές ομοιότητες με την πρόταση των δανειστών πλην όμως, τροποποιημένη.

Αυτή ακριβώς η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν που απέτρεψε τους υπουργούς Οικονομικών από το να σταματήσουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα και δώσουν ένα νέο τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά.

Συμφώνησαν δε, να εκτιμήσουν την εναλλακτική πρόταση - με το ραντεβού των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να έχει ανανεωθεί για το πρωί του Σαββάτου.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την πεποίθησή τους πως δεν υπάρχει πιθανότητα οι πιστωτές να αποδεχτούν τη νέα ελληνική πρόταση και πως έχουν στα σκαριά έτοιμο σχέδιο για την "απομόνωση" της Ελλάδας, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος οικονομικής αναταραχής στην περίπτωση μιας χρεοκοπίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «τη δυσκολία της συγκυρίας κατεδείκνυε το ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, όταν κάποιοι τους συμμετέχοντες, με πρώτο τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφεραν στους ομολόγους τους πως θεωρούσαν το συμβιβαστικό σχέδιο των πιστωτών πολύ χαλαρό, αφήνοντας λίγα περιθώρια για παραχωρήσεις στην Αθήνα».

Σχετικές ειδήσεις