ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η δωρεά οργάνων είναι χρέος όλων μας

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η δωρεά οργάνων είναι χρέος όλων μας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή (26/6) στο Προεδρικό Μέγαρο, εκδήλωση αφιερωμένη στη δωρεά οργάνων, την οποία ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε «χρέος όλων μας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τίμησε δωρητές οργάνων και δέχθηκε το νέο προεδρείο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με επικεφαλής τον διευθυντή ΜΕΘ του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, καθηγητή Ανδρέα Καραμπίνη.

«Η δωρεά οργάνων είναι χρέος μας, το οποίο οφείλουμε να εκπληρώσουμε όλοι μας, αρχής γενομένης από εμένα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε λέγοντας: «Αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ. Ένας λόγος που συμπυκνώνεται στην αδήριτη και κατηγορηματική επιταγή: ας δώσουμε, πρώτοι εμείς, το στίγμα και το παράδειγμα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η ζωή είναι δώρο Θεού» και συγκεκριμένα χάρισμα, που επιτρέπει στον, εξ ορισμού, πρόσκαιρο άνθρωπο να ολοκληρώσει την επί γης πορεία του αξιοπρεπώς, κινούμενος μεταξύ των ακραίων ορίων της φθοράς και της αιωνιότητας.

«Υπ’ αυτήν τη λογική η δωρεά οργάνων δεν είναι απλώς ένα δείγμα περισσεύματος ψυχής, είναι, κυριολεκτικώς, καθήκον του ανθρώπου κατά τον προορισμό του» προσέθεσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ένα χωρίον του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, στο οποίο ο Χριστός απευθύνεται στους μαθητές του λέγοντας «Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε».

Πέραν της χριστιανικής διδασκαλίας, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, «το αντίδωρο ζωής μέσα από την δωρεά οργάνων ταιριάζει, απολύτως με την αντίληψη αλληλεγγύης που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το καθοριστικό αντίβαρο στην σύγχρονη ανθρωπιστική κρίση, ιδίως στον χειμαζόμενο τόπο μας».

«Μια αντίληψη αλληλεγγύης που πρέπει, οπωσδήποτε, να εμπεδωθεί επιτέλους και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αυτή είναι η βασική αρχή, πάνω στην οποία θεμελίωσαν οι ιδρυτές της, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων επισήμανε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων τιμώνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι δωρητές. Ο κ. Καραμπίνης χαρακτήρισε την δωρεά οργάνων «παράταση ζωής» και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους δότες, ενώ αναφέρθηκε και σε μια ξεχασμένη πτυχή της δωρεάς οργάνων, που -όπως είπε- είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και ευχήθηκε να συνεχισθεί αυτός ο αγώνας.

Ο πατέρας Αδαμάντιος Αυγουστίδης, γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αφού μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, εξέφρασε συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι’ αυτήν την πολύ σημαντική εκδήλωση υπέρ του δώρου της ζωής, όπως το χαρακτήρισε, καθώς και την ευγνωμοσύνη προς τους συγγενείς των δοτών οργάνων, για τη θυσιαστική τους αγάπη, και βεβαίως, τον έπαινο προς τους ιατρούς που αγωνίζονται υπέρ του δώρου της ζωής.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος δήλωσε ότι απέναντι σε μια εποχή του υπερτροφικού «εγώ» που επιβάλει την λογική του αρτιμελιακού ρατσισμού, η επιλογή της δωρεάς οργάνων σώματος είναι μια μορφή αντίστασης του «εμείς» στο «εγώ». Του πανανθρώπινου «εμείς», που αναδεικνύει την αξία και την αυταξία της ζωής και δίνει ένα διαφορετικό περιεχόμενο στις σχέσεις των ανθρώπων.

Ο κ. Κουρουμπλής εξήρε επίσης την πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας «να συστρατευθεί στη νέα προσπάθεια που επιχειρούμε, να κάνουμε την κοινωνία αλληλέγγυα, να δώσουμε ένα άλλο ποιοτικό περιεχόμενο στη ζωή εκείνων των ανθρώπων, που έχουν ανάγκη την δωρεά οργάνων σώματος».

Σχετικές ειδήσεις