ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία: Μετρούν «κουκιά» στην κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις

Συμφωνία: Μετρούν «κουκιά» στην κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις

Δυσαρέσκεια και... γκρίνια έχει προκαλέσει το πακέτο μέτρων που συνοδεύει το αίτημα για τριετές πρόγραμμα από τον ESM.

Την ώρα που σε Βρυξέλλες και Βερολίνο υπάρχουν θετικές αντιδράσεις για τα μέτρα – τα οποία αξιολογούνται απόν τους θεσμούς – στην Αθήνα υπάρχει «μούδιασμα» από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών.

Ο Πρωθυπουργός στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Πολιτικής Γραμματείας έστειλε σαφές μήνυμα στους βουλευτές του πως με απώλεια της δεδηλωμένης ο ίδιος «δεν θα γίνει Παπαδήμος», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας πολιτικές εξελίξεις.

Τα... όργανα έχουν αρχίσει από νωρίς. Πέντε στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, οι Στάθης Λεουτσάκος, Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Κώστας Λαπαβίτσας και Θανάσης Πετράκος με κείμενό τους κάλεσαν τον Αλέξη Τσίπρα να απορρίψει τον εκβιασμό εκτιμώντας «ότι έχει τη δυνατότητα και τη στοιχειώδη ρευστότητα να εφαρμόσει πρόγραμμα-γέφυρα μετάβασης στο εθνικό νόμισμα».

Πληροφορίες θέλουν και άλλους βουλευτές, ειδικά από την Αριστερή Πλατφόρμα να απουσιάζουν από την κρίσιμη ψηφοφορία ή να επιλέγουν το «παρών».

Σύμφωνα με το Mega, κοντά στην αρνητική ψήφο ή το «παρών» βρίσκονται οι Κ.Λαπαβίτσας, Δ.Κοδέλας, Θ.Πετράκος, Ελ.Σωτηρίου, Ιω.Γαϊτάνη, Ελ.Ψαρέα, Β.Κυριακάκης, Σ.Τριανταφύλλου, Στάθης Λεουτσάκος και Αγλαΐα Κυρίτση.

Μετά από λίγη ώρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, με μήνυμά του στο Twitter γνωστοποίησε ότι δεν θα δώσει το «παρών» στη Βουλή για να ψηφίσει, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Ωστόσο επισημαίνει ότι θα ψηφίσει θετικά.
Άγνωστη παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα η στάση που θα κρατήσει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ η Ραχήλ Μακρή δήλωσε στη συνεδρίαση των επιτροπών ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα.

Τα βλέμματα στρέφονται και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, όπου υπάρχουν πληροφορίες για διαφοροποιήσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις του εισηγητή του κόμματος, Δημήτρη Καμμένου και του υπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ ότι οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν και μάλιστα ομόφωνα τη συμφωνία.

Σε περίπτωση που οι κυβερνητικοί βουλευτές που θα ψηφίσουν είναι λιγότεροι από 150, η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα ναι μεν θα περάσουν, αλλά θα δρομολογηθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις.

Σχετικές ειδήσεις