ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση το δεύτερο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση το  δεύτερο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

Το δεύτερο κρίσιμο τεστ τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι την Τετάρτη με την ψήφιση του δεύτερου νομοσχεδίου με προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Το δεύτερο πακέτο μέτρων δυσκολεύει ωστόσο όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση η οποία και αναμένεται σήμερα να κάνει τις δικές της βελτιωτικές προτάσεις, ειδικά για το θέμα της φορολόγησης των αγροτών. Η κατάργηση φοροαπαλλαγών των αγροτών που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο αλλά και οι διατάξεις για το ασφαλιστικό αποτελούν την αιχμή των μέτρων που αναμένεται να συγκεντρώσουν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. Με τις διατάξεις που αναμένεται να ψηφιστούν θα παύσει η πρόωρη συνταξιοδότηση. Ακόμη, περιλαμβάνεται και η οδηγία για τη θέσπιση πλαισίου σχετικά με την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, μέχρι τις 22 Ιουλίου, θα πρέπει να ψηφιστούν:

- Η θέσπιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και στο επάγγελμα των δικηγόρων. Το περιεχόμενο του κώδικα δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη, εξέλιξη που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο Δικηγορικό Σώμα, το οποίο τις τελευταίες ημέρες ζητεί μετ’ επιτάσεως να ενημερωθεί για το περιεχόμενό του. Σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και δικηγόρων αποτέλεσαν διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση αλλά και τους πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίες καταγγέλθηκαν από τους δικηγόρους ως ενισχυτικές προς τα προνόμια των τραπεζών και επιβαρυντικές ως προς τα δικαιώματα των πολιτών. Με τα μέτρα αυτά ανοίγει ο δρόμος και στην Ελλάδα για την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας που θα επιφέρει κατακόρυφη αύξηση των ανέργων και της μιζέριας. Στην Ισπανία το 2013 έγιναν 320.000 κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Το 2014, τουλάχιστον 95 οικογένειες ανα μέρα έμεναν χωρίς στέγη εξαιτίας των κατασχέσεων.

- Φορολογία αγροτών. Επανακαθορισμός του ορισμού του αγρότη. Δηλαδή θα αποσαφηνισθεί πλήρως το ποιος είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης. Επίσης θα καταργηθούν-μειωθούν οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για τους αγρότες, ενώ ενδέχεται να φορολογηθούν οι αποζημιώσεις και ενισχύσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσον αφορά στους φορολογικούς συντελεστές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα υπάρχει αύξηση στο 26% από 13% που είναι σήμερα με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ενώ εξετάζεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επίπεδα υψηλότερα του 27,5% που ανέρχεται σήμερα.

- Η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής Οδηγίας για την εκκαθάριση των τραπεζών, δηλαδή την ανάκαμψη και εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων με τη συνδρομή της ΕΕ (EBRRD). Με αυτή προβλέπεται συμμετοχή των μετόχων και καταθετών –άνω των 100.000- στις ζημίες των τραπεζών. Η οδηγία περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους μια τράπεζα μπορεί να εξυγιανθεί, και προβλέπει τη συμμετοχή (bail in) στο κόστος της εξυγίανσης των μετόχων, των ομολογιούχων και, εφόσον χρειαστεί, των καταθέσεων. Ωστόσο, από το bail in εξαιρούνται ρητά οι εγγυημένες καταθέσεις. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, αυτό αφορά καταθέσεις έως το ποσό των 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό και ανά δικαιούχο.

- Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Με τις προωθούμενες διατάξεις, αλλάζουν οι όροι θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο και κλείνουν όλες οι πόρτες στην πρόωρη συνταξιοδότηση, με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας που ξεκινά άμεσα, ώστε έως το 2023 να βγαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 με 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία. Στη μεταβατική περίοδο προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου. Βάσει των διατάξεων που ετοιμάζονται σε Μαξίμου και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (καθώς θα υπάρχουν ξεχωριστές διατάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα ορίζουν όμως κοινά όρια και διαδικασίες), τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά ένα 6μηνο το έτος, αρχής γενομένης από 1/7/2015 έως το 2022.

Αναμένεται να διασωθούν βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων, ασφαλισμένοι ανάπηροι. Θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι 30/06/2015 δεν θίγονται. Για όσους θεμελίωναν χωρίς όριο προβλέπεται η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου να ξεκινήσει από 1/1/2016 με όριο ηλικίας τα 58 (εφόσον η συνταξιοδότηση γίνεται με 35ετία, και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο τα 55).

Πληροφορίες που αναμένεται να επιβεβαιωθούν αύριο που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο κάνουν λόγο για κατώτατη σύνταξη ΙΚΑ:

Στα 180 ευρώ από τα 480 ευρώ που είναι σήμερα για όσους βγαίνουν στην σύνταξη απο 01/07/2015 και αφορά 1 στους 2 που βγαίνουν στην σύνταξη.

Και αναπηρική σύνταξη στα 87 ευρώ!!! Μετά απο εργατικό ατύχημα με 5 έτη εργασίας και 1.500 ένσημα!

- Πολιτικές ώστε να αντισταθμίσει πλήρως το δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012.

- Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν αμοιβαία έως τον Οκτώβριο του 2015.

- Μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με σαφές χρονοδιάγραμμα (εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ), που θα αφορούν: α) στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Κυριακές, β) τις περιόδους εκπτώσεων, γ) το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δ) το γάλα και τα αρτοποιεία. Σε επόμενη φάση θα ακολουθήσουν τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μεταποίηση.

- Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

- Η αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και των ομαδικών απολύσεων.

- Βήματα ενίσχυσης των τραπεζών με πρόβλεψη για τα κόκκινα δάνεια.

- Να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της χώρας στο νέο ανεξάρτητο Επενδυτικό Ταμείο με έδρα την Ελλάδα.

-Η αποπολιτικοποίηση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

-Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για επιτόπιους ελέγχους, ανά τρίμηνο.

-Η τροποποίηση νομοθετικών πράξεων που δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αλλιώς να προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα. Σε αυτο το μέτρο περιλαμβάνεται η απονομοθέτηση της ρύθμισης των 100 δόσεων προς εφορία και Ταμεία.Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι διατάξεις για τους αγρότες.

Ταυτόχρονα θα γίνουν διορθώσεις στο πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στις 15 Ιουλίου από τη Βουλή, καθώς και διορθώσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε δεύτερη φάση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς και να περάσει από τη Βουλή τους εφαρμοστικούς νόμους.

Σχετικές ειδήσεις