ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Ναυάγιο για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Κινήματος

Εκλογές 2015: Ναυάγιο για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Κινήματος

Τέλος στα σενάρια συνεργασίας με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου θέτει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με ανακοίνωσή του επιρρίπτει ευθέως την ευθύνη για το ναυάγιο στον πρώην πρωθυπουργό -Την απαίτηση να διαλυθεί το ΚΙΔΗΣΟ και να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος προέβαλε η Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζει σε δική του επιστολή ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ περιλαμβάνει «ανεδαφικούς όρους και ατελέσφορες διαδικασίες για τις συνεργασίες» και πως μετά την διασπαστική κίνηση που έκανε τον περασμένο Ιανουάριο με το «συγκυριακό σχήμα του ΚΙΔΗΣΟ» ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για να γεφυρωθεί το ρήγμα χωρίς να θέτει προαπαιτούμενα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«1.Τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και έχουν πυκνώσει οι δηλώσεις και εκκλήσεις της Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματάγια την επανασυσπείρωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης.

Η ανταπόκριση ήταν και είναι απολύτως θετική στο επίπεδο των ψηφοφόρων, των φίλων και των στελεχών. Είναι ορατό παντού σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε πόλη, σε κάθε κοινωνικό χώρο.

Αυτή η συσπείρωση και η συμπόρευση σηματοδοτεί βήμα – βήμα τη σημαντική αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης.

Κατοχυρώνει την ανάδειξη ενός Τρίτου Εναλλακτικού Πόλου με αυτόνομο λόγο καιαυτοδύναμη στρατηγική που οριοθετείται ανάμεσα στη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού και στις παραπλανητικές υποσχέσεις του αριστερού λαϊκισμού.
Απαντά με καταλυτικό τρόπο στην καρικατούρα δικομματισμού ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην κοινή αυταπάτη τους για αυτοδυναμία.
Κρατάμε τις πόρτες ανοιχτές σε κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη,σε κάθε φίλο, σε κάθε στέλεχος,ιδιαίτερα σ’αυτούς που έχουμε συμπορευτεί και έχουμε δώσει μαζί κοινωνικούς, πολιτικούς, εθνικούς αγώνες.

2.Το ΚΙΔΗΣΟ προέκυψε ως εκλογικό σχήμα τον Ιανουάριο του 2015 μέσα από το ρήγμα και τη διάσπαση του χώρου μας.
Όμως οι συνθήκες έχουν ριζικά αλλάξει.
Το ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο του έχει γυρίσει σελίδα, έχει κάνει μια νέα αρχή και προχωρεί μπροστά με δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
Κατά συνέπεια η ευθύνη για την υπερβατική κίνηση αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου που τον έχει τιμήσει το ΠΑΣΟΚ πολλά χρόνια ως Βουλευτή, Πρόεδρο και Πρωθυπουργό.
Αυτή η υπερβατική πρωτοβουλία που θα ξεπερνούσε το συγκυριακό εκλογικό σχήμα του ΚΙΔΗΣΟ, ήταν και είναι αναγκαίο να ληφθεί από τον ίδιο,για να γεφυρωθεί το ρήγμα και η διάσπαση του Ιανουαρίου χωρίς όρους και προαπαιτούμενα εκ μέρους του.

3. Η χθεσινή ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ περιλαμβάνει ανεδαφικούς όρους και ατελέσφορες διαδικασίες για τις συνεργασίες.
Και αυτό ενώ ήταν σε εξέλιξη οι επαφές, οι επικοινωνίες, και οι συναντήσεις διαλόγου.
Δυστυχώς φαίνεται ότι η ηγεσία του ΚΙΔΗΣΟ συμμετείχε στον διάλογο και τις συναντήσεις αυτές, ενώ είχε ήδη λάβει απόφαση για αυτόνομη πορεία.

4. Χαιρετίζουμε την επιστροφή των ψηφοφόρων,φίλων και στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ που ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις και τις πρωτοβουλίες ενότητας που ανέλαβε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και επιστρέφουν στο κοινό μας σπίτι.
Η θετική ανταπόκριση συνεχίζεται και κλιμακώνεται μέρα με την μέρα δημιουργώντας μια δυναμική που οφείλουν όλοι να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν.

Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης παράταξης είναι η μόνη προοπτική.

Γιατί το διαχρονικό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ.

Γιατί η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι εδώ».

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά του, σε επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως απάντηση στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη ότι «θα έπρεπε να προχωρήσει σε υπερβατική κίνηση για να κλείσει το ρήγμα που προκάλεσε με την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ», ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε πως η Φώφη Γεννηματά προέβαλε την απαίτηση να διαλυθεί το ΚΙΔΗΣΟ και να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου προσθέτει: «Με χαρά ακούσαμε να ανακοινώνεις την Κυριακή 23 Αυγούστου, ότι συμμερίζεσαι τις ίδιες απόψεις και βρίσκεις αναγκαία τη συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του προοδευτικού χώρου. Η έναρξη διαλόγου δημιούργησε εύλογες προσδοκίες σε ένα ευδιάκριτο τμήμα των πολιτών. Διαπιστώσαμε, δυστυχώς, από την επόμενη ημέρα ότι σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν δημοσίως εναντίον της θετικής αυτής στάσης. Στις μεταξύ μας επικοινωνίες διαπίστωσα ότι τους ίδιους όρους για τη διάλυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τον δικό μου αποκλεισμό, έθεσες και εσύ προσωπικά προκειμένου να συνεχιστεί το εγχείρημα. Είναι προφανές ότι τέτοια προαπαιτούμενα δεν βοηθούν στην επιτυχία του διαλόγου, την στιγμή μάλιστα, που σε αυτόν συμμετέχουν και άλλα κόμματα τα οποία δεν θα έπρεπε να τα αγνοούν».

Ο Γιώργος Παπανδρέου καταλήγει στην επιστολή του προς τη Φώφη Γεννηματά ότι την τελική απόφαση του Κινήματος μας δεν θα λάβει ο ίδιος, αλλά η Συνδιάσκεψη του ΚΙΔΗΣΟ που συνέρχεται το Σάββατο 29 Αυγούστου.

Σχετικές ειδήσεις