ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 3+1 όπλα του Τσίπρα για τη νίκη της δεύτερης ευκαιρίας

Τα 3+1 όπλα του Τσίπρα για τη νίκη της δεύτερης ευκαιρίας

Είκοσι μέρες έως την κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να φανεί αν θα καταφέρει να επιβεβαιώσει το σαφές προσωπικό δημοσκοπικό του προβάδισμα ως καταλληλότερου πρωθυπουργού.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει πειστικές απαντήσεις στους επικριτές του και να αποτυπωθεί στις κάλπες το δημοσκοπικό του προβάδισμα

Ο ίδιος, μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα αβεβαιότητας και παλινδρομήσεων ως απόρροια των εσωτερικών αναταράξεων στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή και ψήφιση του τρίτου μνημονίου κήρυξε σάλπισμα αντεπίθεσης κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματος, το Σαββατοκύριακο.

Το αρχικό... μούδιασμα και ο σκεπτικισμός για την προεκλογική καμπάνια του κόμματος περνούν σταδιακά και τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανασυντάσσονται και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στην κοινωνία για πρωτιά στις εκλογές και αν είναι δυνατόν και για αυτοδυναμία.

Ο πρώτος μεγάλος στόχος στην Κουμουνδούρου είναι το τέλος της εσωστρέφειας και το «φρένο» στις απώλειες στελεχών.

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να αλλάξει την πολιτική ατζέντα η οποία τις τελευταίες εβδομάδες περιορίστηκε στα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και αποπροσανατόλισε και το κυβερνητικό έργο και τη στρατηγική της Κουμουνδούρου.

Η στροφή στις ρεαλιστικές θέσεις θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της προεκλογικής εκστρατείας, που σε συνδυασμό με το «παράλληλο πρόγραμμα» θα προσπαθήσει να πείσει πως μόνη λύση για τον τόπο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ.Τσίπρας.

Έχοντας τη σφραγίδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου (ο οποίος επέκρινε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»), του Γιάννη Δραγασάκη και του Αριστείδη Μπαλτά, οι νέες προεκλογικές δεσμεύσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα συνήθη προεκλογικά «θα» αφού, και να το ήθελαν κάποιοι τα απαγορεύει η συμφωνία-μνημόνιο.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ενέκρινε την Κυριακή το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος αν και διευκρινίστηκε ότι στην πορεία προς τις κάλπες θα επικαιροποιηθεί και οριστικοποιηθεί, από το 68σελιδο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα γίνεται φανερή η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό.

Στην Κουμουνδούρου θέλουν να περάσουν το μήνυμα πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει μεν την υπογραφείσα συμφωνία, αλλά μέσα από διαρκή διαπραγμάτευση, επίτευξη στόχων και ισοδύναμα θα βελτιώνει τα σημεία που αφορούν τα λαϊκά εισοδήματα – και γενικώς, θα αποκαθιστά τις αδικίες.

Ενδεικτικές αυτού του μηνύματος είναι οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «με κυβέρνηση Αριστεράς κανένας πολίτης δεν θα χάσει το σπίτι του» ή ότι «το παλιό σύστημα, κυρίως η ΝΔ, είναι υπέρ των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων».

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να ανακόψουν τη φυγή προς τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, επιμένοντας να τον στοχοποιούν ως οπαδό της δραχμής, καθώς ο ίδιος συνεχίζει να υποστηρίζει πως «το ευρώ δεν είναι φετίχ».

Ο κ. Τσίπρας θα πάρει πάνω του μεγάλο μέρος του προεκλογικού αγώνα μιας και αποτελεί το «βαρύ χαρτί» της Κουμουνδούρου. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως ο λαός πιστεύει πως διαπραγματεύτηκε σκληρά, διεθνοποίησε το ελληνικό ζήτημα, ύψωσε ανάστημα στους δανειστές και δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει μετωπική σύγκρουση με τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη για τον οποίο επιμένει ότι εκπροσωπεί το «παλιό». «Δεν μπορεί να εκφράσει το νέο κάποιος ο οποίος στα νιάτα του ήταν αρχηγός των Κενταύρων», είπε σε ομιλία του ο τέως πρωθυπουργός.

Παράλληλα σήκωσε το γάντι για ένα debate ξεκαθαρίζοντας πως δεν φοβάται: «Και ένα και δύο και τρία debate θα κάνουμε, όσα θέλει», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις