ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Απόλυτο θρίλερ στις εκλογές δείχνουν οι τελευταίες πέντε δημοσκοπήσεις

Εκλογές 2015 - Απόλυτο θρίλερ στις εκλογές δείχνουν οι τελευταίες πέντε δημοσκοπήσεις

Ντέρμπι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας αποτυπώνουν πέντε νέες δημοσκοπήσεις, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, και οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτή της Marc για το «Εθνος της Κυριακής» και αυτή της ΚΑΠΑ Research για το «Βήμα της Κυριακής» φέρνουν μεν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο αλλά με διαφορά από τη ΝΔ που βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Και στις δύο αυτές δημοσκοπήσεις το κόμμα της Κουμουνδούρου καταγράφει μείωση ποσοστών ενώ το κόμμα της Συγγρού αυξάνει τις δυνάμεις του.

Συνοπτικά, οι πέντε δημοσκοπήσεις που ήρθαν από την Παρασκευή έως και σήμερα στο φως, δίνουν την εξής εικόνα: Στις δημοσκοπήσεις της ΚΑΠΑ Research και της Μarc ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και ακολουθεί με μικρή διαφορά η ΝΔ, στη μέτρηση της Metron Analysis για τα «Παραπολιτικά» η ΝΔ είναι πρώτη με 24% και ακολουθεί με μικρή διαφορά, στο 23,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στα γκάλοπ της MRB για το Star και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ τα δύο κόμματα ισοψηφούν με ποσοστά 25,1% και 27% αντίστοιχα.

ΚΑΠΑ Research: Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το «Βήμα της Κυριακής», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 0,6 μονάδων, συγκεντρώνοντας 26,5% έναντι 25,9% της Νέας Δημοκρατίας και καταγράφοντας απώλειες σχεδόν τριών μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, στα τέλη Αυγούστου.

Στην τρίτη θέση εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,8%, το ΠΑΣΟΚ στο 5,8%, το ΚΚΕ στο 5,3%, το Ποτάμι στο 5,1%, η Λαϊκή Ενότητα στο 4,7%, η Ένωση Κεντρώων στο 3,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 3% (και οριακά εντός Βουλής).

Και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται: Το 37,2% των ερωτηθέντων θεωρεί εκείνον ως καταλληλότερο για την πρωθυπουργία έναντι του 35,2 % τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Μarc: Στο 0,4% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Στη δημοσκόπηση της Marc για το «Έθνος της Κυριακής», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου 24,4%, έναντι της Νέας Δημοκρατίας που συγκεντρώνει 24%.

Και σε αυτήν τη δημοσκόπηση, τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 5,9% και ακολουθούν το Ποτάμι (5,1%), το ΚΚΕ (4,8%), ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (4,3%), Λαϊκή Ενότητα (3,6%) και Ένωση Κεντρώων (3,6%). Εκτός βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Σήμα για κυβερνήσεις συνεργασίας δίνουν οι πολίτες, καθώς συνολικά περισσότεροι από 2 στους 3 ψηφοφόρους, σε ποσοστό 70,6%, επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης.

Μετά την ψήφιση του μνημονίου η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς τα ποσοστά των ερωτηθέντων που θέλουν αυτοδυναμία είτε της ΝΔ (5,9%) είτε του ΣΥΡΙΖΑ (14,3%) ξεπερνούν οριακά το 20%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ επιθυμούν κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με τη συμμετοχή των δύο μονομάχων.

Μetron Analysis -Μπροστά η ΝΔ

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Παραπολιτικά», είναι η δεύτερη δημοσκόπηση, μετά από αυτή της GPO για το Mega την περασμένη Τετάρτη, που δείχνει τη ΝΔ να προηγείται με 0,8%. Και αυτή η δημοσκόπηση δείχνει οκτακομματική βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόθεση ψήφου στη Metron Analysis έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 29,6%
ΝΔ 30,4%
Λαϊκή Ενότητα 4%
Χρυσή Αυγή 6,5%
ΚΚΕ 6,5%
Ποτάμι 6%
ΠΑΣΟΚ 5%
ΑΝΕΛ 2,6%
Ενωση Κεντρώων 5,1%
Αλλοι 4%

MRB: Απόλυτη ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Ενδιαφέρον παρουσιάσουν τα στοιχεία που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της MRB για το Star, τα οποία δείχνουν απόλυτη... ισοπαλία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Η πρόθεση ψήφου της MRB έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 25,1%
ΝΔ 25,1%
Λαϊκή Ενότητα 3,6%
Χρυσή Αυγή 6%
Το Ποτάμι 4,6%
ΚΚΕ 5%
ΑΝΕΛ 2,3%.
ΠΑΣΟΚ 5,2%,

Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ μοιράζονται επίσης το ίδιο ποσοστό (29,6%), η Χρυσή Αυγή 7,1%, το ΠΑΣΟΚ 6,1%, το ΚΚΕ 5,9%, το Ποτάμι 5,4%, η Ένωση Κεντρώων 4,6%, η Λαϊκή Ενότητα 4,3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,7%.

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με ποσοστό 34,8% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 34,3%.

Ως καταλληλότερος για Πρωθυπουργός επιλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας με 37,1% και σε μικρή απόσταση ακολουθεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με 36%.

Ισοπαλία δίνει και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ισοπαλία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με 27% αποτυπώνεται και σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.

Αναλυτική η πρόθεση ψήφου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 27%
ΝΔ 27%
Λαϊκή Ενότητα με 4%
ΧΑ 6,5%
Το Ποτάμι 5,5%
ΚΚΕ 6%
ΑΝΕΛ 1,5%.
ΠΑΣΟΚ 4,5%
Ενωση Κεντρώων 4,5%

Ισοπαλία έχουν και στη δημοφιλία ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 27,5%, αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει ελαφρώς περισσότερες αρνητικές ψήφους.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης με ποσοστό 24% και ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 18,5%.

Την ίδια ώρα, σε ερώτηση ποια κυβέρνησή θα έδινε περισσότερη σιγουριά, το 45% των πολιτών απαντά ότι θα ήταν μια κυβέρνηση με εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Bridging Europe: Προβάδισμα 7,1 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης της εταιρείας Στρατηγικής και Πολιτικής Ανάλυσης, Bridging Europe.

Την ώρα που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών «δείχνουν» μάχη σώμα με σώμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, τα στοιχεία που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της Bridging Europe, αποτυπώνουν προβάδισμα 7,1 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.023 ατόμων, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,9%, η ΝΔ 19,8%, η Λαϊκή Ενότητα 6,2%, η Χρυσή Αυγή 6,1%, το ΠΟΤΑΜΙ 5,9%, το ΚΚΕ 5,6% και το ΠΑΣΟΚ 3,1%.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών Bridging Europe ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε προβάδισμα 8,5 μονάδων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Σχετικές ειδήσεις